DANIEL BUHAI, DESPRE SCRUMBIA CERTIFICATĂ EUROPEAN: „PRODUSUL NOSTRU ESTE NOUL CAVIAR AL DELTEI! “

România are, începând cu 3 decembrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP).
Daniel Buhai, președintele asociației Ro Pescador, asociaţie ce a aplicat pentru certificarea scrumbiei de Dunăre afumată, a primit oficial certificatul de la ministrul Agriculturii, Petre Daea, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Ministerul Agriculturii, eveniment la care a participat și managerul FLAG DELTA, Valentin Moldoveanu.
„Este o recunoaştere a patrimoniului nostru național prin componenta culinară. Aduce notorietate, crează avantaje, cum ar fi creşterea turismului şi a interesului pentru patrimoniul local, garantează calitatea şi preţul corect al produsului. Scrumbia este singura sursă de venit în perioada de prohibiţie pentru pescari. Deja avem numeroase cereri de la marile magazine, retaileri de produse tradiţionale, este noul caviar. Acest produs nu se realizează în cantităţi industriale, este o specie sezonieră, cantităţile variază de la an la an “a declarat Daniel Buhai.
Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre, pentru reproducere și nu se hrănește pe tot traseul dus-întors. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Scrumbia utilizată ca materie primă pentru Scrumbia de Dunăre afumată este pescuită în mod tradițional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră până la Cotul Pisicii. Caracteristicile produsului Scrumbie de Dunăre afumată sunt legate de aria geografică în care se produce, prin metodă specifică zonei şi prin reputație.
Scrumbia de Dunăre afumată este prelucrată sub formă întreagă, în greutate de minim 250 de grame și maxim 400 de grame, cu dimensiuni între minim 25 cm și maxim 30 cm, sărată și afumată la rece după o metodă din vechime specifică ariei geografice definite. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare, uniformă pe toată suprafața, cu textură suculentă, gust de pește afumat, ușor sărat, consistență onctuoasă.
Toate etapele procesului de producție pentru obținerea produsului Scrumbie de Dunăre afumată se desfășoară în aria geografică delimitată.
Proprietățile calitative menționate, în combinație cu vechimea reputației Scrumbiei de Dunăre afumate în gastronomia din aria geografică delimitată, fac ca această specialitate gastronomică să fie apreciată de consumatori, cu un renume strâns asociat cu regiunea. Peste 100 de ani de producție și comercializare în aria geografică au contribuit la reputația produsului.