Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

DOUĂ EVENIMENTE DE MEDIU SĂRBĂTORITE DE COPIII DELTEI DUNĂRII DOUĂ EVENIMENTE DE MEDIU SĂRBĂTORITE DE COPIII DELTEI DUNĂRII
Ziua Internațională a Peștilor Migratori – 21 Aprilie 2018 Ziua Internațională a Pământului – 22 aprilie 2018  Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării împreună cu... DOUĂ EVENIMENTE DE MEDIU SĂRBĂTORITE DE COPIII DELTEI DUNĂRII

Ziua Internațională a Peștilor Migratori – 21 Aprilie 2018

Ziua Internațională a Pământului – 22 aprilie 2018

 Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării împreună cu partenerii săi, a dedicat perioada 20 – 22 Aprilie 2018 sărbătoririi a două evenimente de mediu, ce se celebrează pretutindeni în lume în fiecare an, respectiv Ziua Internațională a Peștilor Migratori – 21 Aprilie 2018 și Ziua Internațională a Pământului – 22 aprilie 2018.

Astfel, în localitățile Chilia Veche, Crișan și Sulina au avut loc diverse activități educaționale de mediu, ce au cuprins atât acțiuni în Centrele de Informare ale ARBDD, școli gimnaziale dar și acțiuni de igienizare (colectare de deșeuri) în teren.

Ziua Internațională a Peștilor Migratori a fost marcată la Sulina și Crișan, vineri, 20 aprilie, cu participarea a unui număr de 45 de copii de la Școala Gimnazială Crișan, respectiv ai Liceului Teoretic ”Jean Bart” din Sulina, în coordonarea responsabililor Centrului de Vizită din Sulina și al Centrului de Informare din Crișan.

Copiilor le-au fost prezentate diverse aspecte referitoare la peștii migratori, cum sunt  motivul migrației peștilor – reproducerea, precum și obstacolele pe care le întâlnesc aceștia, în timpul migrației, atât fizice cât și cele cauzate de activitățile umane.

Au fost prezentate specii de pești migratori din Marea Neagră (sturionii, scrumbia de Dunăre, anghila), specii de apă dulce din țara noastră – păstrăvul, mreana, dar și alte specii de pești migratori de pe glob, exemplificând prin cazul somonului). A fost vizionat de asemenea, filmul documentar pus la dispoziție de către Fundația Mondială pentru Peștii Migratori (World Fish Migration Foundation).

Mai multe informații despre această zi, https://www.worldfishmigrationday.com

Ziua Internațională a Pământului a fost sărbătorită prin activități de educație și conștientizare în perioada 20 – 22 aprilie.

Anul acesta campania rețelei Earth Day se va concentra pe mobilizarea lumii pentru a pune capăt poluării cu material plastic, inclusiv sprijinirea efortului global de eliminare a materialelor plastice de unică folosință.

 

Urmând tema de anul acesta – Să oprim poluarea cu plastic, reprezentanți ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, împreună cu reprezentantul Asociației Euro Tulcea și elevi din cadrul unor școli din Tulcea, voluntari ai asociației, au participat la Chilia Veche la o amplă acțiune de educație de mediu, unde au fost prezenți peste 150 de elevi și cadre didactice ai Școlii Gimnaziale din localitate.

Pe lângă prezentarea însemnătății evenimentului și a diverselor informații și îndemnuri referitoare la necesitatea protejării planetei noastre, a fost organizat un flash-mob prin care copiii, ce purtau costume realizate din materiale reciclabile, au transmis mesajul cu privire la necesitatea protejării Pământului și a biodiversității sale, precum și nevoia de combatere a poluării cu materiale plastice. Mesajul a fost înmânat doamnei Ciupitu Georgeta – Primar al comunei Chilia Veche, care a răspuns invitației de a se alătura acțiunii de mediu.

Acțiune similară de celebrare a Zilei Internaționale a Pământului a avut loc în data de 20 aprilie și la Crișan, la care au participat 25 de elevi ai claselor I -VIII, de la Școala Gimnazială din Crișan, în coordonarea responsabilului Centrului de Informare al ARBDD din localitate.

Acțiunile de marcare a Zilei Pământului au continuat și în weekend, astfel că în data de 21 aprilie copiii din Chilia Veche, însoțiți de cadre didactice, reprezentanți ai Primăriei și ai ARBDD au participat la o acțiune de igienizare pe malul Dunării și în localitate, de unde au colectat în principal deșeuri din plastic și au plantat pomi.

La Sulina, acțiunea de celebrare a fost marcată de asemenea printr-o amplă acțiune de colectare a deșeurilor din zona plajei, respectiv a traseului tematic între plajă și Dunăre, după digul de piatră, unde frecvent se strâng cantități mari de pet-uri.

La acțiune au participat 32 de elevi, din clasele I – VIII, ai Liceului Teoretic Jean Bart Sulina, însoțiți de profesori și reprezentanți ai Cercului de Ecologie si Protecția Mediului – Palatul Copiilor Tulcea, Filiala Sulina.

Reprezentanții ARBDD, responsabili ai Centrului de Vizită din Sulina au prezentat copiilor importanța Zilei Pământului și misiunea noastră, a celor ce-l locuim în vederea păstrării acestuia curat și sănătos. Li s-a vorbit copiilor despre cât de dăunătoare sunt resturile de plastic răspândite de-a lungul habitatului pe care l-au curățat, atât pentru păsările și vegetația de pe țărm, cât și pentru flora și fauna Mării Negre și a marilor și oceanelor, în general.

La finalul acțiunii s-au colectat aproximativ 60 de saci cu deșeuri, iar cu sprijinul ASPL Sulina, care au pus la dispoziție microbuzul pentru transportul copiilor dus-întors, deșeurile vor fi ridicate în cel mai scurt timp de la locul acțiunii.

Campania inițiată de Rețeaua ”Earth Day” – Contribuiți la oprirea poluării cu plastic! se va derula pe mai mulți ani, astfel de acțiuni urmând să se mai desfășoare pe teritoriul rezervației.

Ziua Pământului reprezintă o zi de informare pentru o mai bună educare a publicului cu privire la impactul  oamenilor asupra mediului și este menită să inspire publicul în direcţia unei mai bune îngrijiri a mediului și să schimbe fundamentală a comportamentului uman față de materialele plastice.

Mai multe informații pe: https://www.earthday.org/