Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Fundaţia Prietenii Deltei Dunării: „E TRIST CĂ DE LA UN GUVERNATOR MEMBRU AL ACADEMIEI ROMANE, AM AJUNS LA UN COMIC DE LA ACADEMIA CAŢAVENCU! “ Fundaţia Prietenii Deltei Dunării: „E TRIST CĂ DE LA UN GUVERNATOR MEMBRU AL ACADEMIEI ROMANE, AM AJUNS LA UN COMIC DE LA ACADEMIA CAŢAVENCU! “
 În Judeţul Tulcea sunt doar câteva ONG –uri active care îşi desfăşoară activitatea în folosul şi interesul cetăţenilor. Printre aceste organizaţii se afla şi... Fundaţia Prietenii Deltei Dunării: „E TRIST CĂ DE LA UN GUVERNATOR MEMBRU AL ACADEMIEI ROMANE, AM AJUNS LA UN COMIC DE LA ACADEMIA CAŢAVENCU! “

 arbddÎn Judeţul Tulcea sunt doar câteva ONG –uri active care îşi desfăşoară activitatea în folosul şi interesul cetăţenilor. Printre aceste organizaţii se afla şi ONG –ul Fundaţia Prietenii Deltei Dunării, prima organizaţie înfiinţată în judeţ din anul 1991.

 Fundaţia Prietenii Deltei Dunării (FPDD) a fost parte activa a grupului de iniţiativă locală pentru înfiinţarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (R.B.D.D.) şi a fost alături de efortul depus de primul Guvernator, domnul Marian Traian Gomoiu, autentic om de ştiinţă, membru al Academiei Romane, contribuind la punerea bazelor acestei Administraţii.

Preşedintele Nicolae Răducu trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care a ajuns să funcţioneze A.R.B.D.D.

Nicolae Raducu

Nicolae Raducu

„FPDD a participat alături de domnul Gomoiu la aproape toate şedinţele desfăşurate în localităţile Deltei pentru a convinge populaţia de necesitatea înfiinţării unei Administraţii a RBDD –lui.

Domnia sa a fost convingător în întâlnirile comunitare,o personalitate care cunoaşte practic problemele din teritoriu, cum funcţionează mecanismele biologice, ce este biotopul, biocenoza, funcţiile ecosistemului, energetica sistemelor naturale, refacerea echilibrului hidrologic pentru circulaţia substanţelor în ecosisteme, stabilitatea ecosistemelor regenerare resurse, peste toate, ecologia populaţiei şi viziune psihologică asupra dezvoltării viitoare.

Populaţiei, oamenilor Deltei Dunării le-a fost transmis ferm şi clar, de către Domnia sa următorul mesaj:

 Administraţia Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, nou creată, este una non-economică, are rol de actor principal al dezvoltării locale în Delta Dunării.

Comunităţile au crezut aşa cum am crezut şi noi.

Legea promulgată în 1993 prezintă ARBDD-ul cu rol de dezvoltare şi nu de a împiedica dezvoltarea comunităţilor şi a drepturilor istorice, consemnate firesc în dreptul locului, conferit de natură locuitorului.

Domnul Gomoiu părăseşte această Administraţie din motive obiective şi personale.

Ce s-a întâmplat de-a lungul anilor este cunoscut de toată lumea, în timp Administraţia generând stări sociale tensionate conflictuale negative cu populaţia şi autorităţile locale.

„SOLICITĂM UN GUVERNATOR CU COMPETENŢE PROFESIONALE“

IMG_4454Între timp, odată cu trecerea anilor, Administraţia Biosferei s-a dezvoltat în orice direcţie doriţi numai în refacerea Deltei Dunării, regenerarea resursei, funcţionalitatea sistemelor, nu.

Vedeţi dumneavoastră ce-i politica, ca de la un Guvernator, om de ştiinţă, membru al Academiei Romane, a ajuns la egalitate cu un guvernator de la Academia Caţavencu. Noi solicitam ca Guvernatorul să aibă pregătirea şi competenţă profesională asemănător unui specialist din Consiliul Ştiinţific al ARBDD.

Fundaţia Prietenii Deltei Dunării a avut numeroase obiecţii legat de modul de funcţionare al acestei Administraţii. Organizaţia poate face observaţii pentru că o parte din membrii acesteia au cursuri făcute la UNESCO, IUCN, WWF, REC, PNUD…sau altele predate de specialişti străini în România. Dispunem de resursa umană calificată să putem înţelege, analiza, interpreta.

Instituţia Administraţiei a făcut orice să mărească exagerat schema de personal, să umple clădirea/sediul cu angajaţi, ARBDD în schimb a determinat plecarea pe rând a incomozilor, profesionişti care atrăgeau atenţia asupra faptului că sunt probleme de rezolvat, adică un serviciu complex de specialişti al unui birou tehnic era compus din hidrolog, biolog, veterinar, silvicultor, ornitolog, piscicultor…

„MĂSURI ABERANTE ÎMPOTRIVA POPULAŢIEI DELTEI

FPDD a considerat că nedrepte măsurile aberante când au venit să interzică populaţiei, în decursul timpului, de la tăiatul stufului la pescuitul de necesitate, de la creşterea vitelor pe grinduri – acolo unde au existat târle de animale, de când se ştie, la acţiunea de legitimat lumea pe stradă,

ARBDD a inventat artificial chestiunea cu volbura de nisip ca să –si facă de lucru şi pe plaje ca autoritate de şoc să demonstreze ministerului că sunt foarte preocupaţi la Sulina. Domnilor aflaţi din studii de specialitate, documentându-vă cu răbdare şi calm, volbura de nisip este de fapt volbura de câmp adusă de păsări şi adaptată la nisip.

Populaţia Deltei trăieşte acum din bruma de turism care se desfăşoară în perioada de sezon turistic, şi serviciile de plimbat turiştii cu barca pe câteva canale şi la gura mării.

Administraţia RBDD, cum spune şi denumirea acestora, trebuie să-şi desfăşoare activitatea profesională în Delta Dunării propriu zisa, adică în baltă pe grind sau plaur cum indica pozele lor şi să-şi facă treaba de administrator, şi nu în localităţi care se supun Legii 69/1991 înlocuită de Legea 215/2001 actualizata.

Oraşul Sulina are Primar şi Consiliul local pe care ARBDD-ul nu-l consulta. Sulina prin Ordonanţa nr. 125 din 31 august 2000, este oraş de interes naţional, Legea nr. 345 din 6 iulie 2001 declarară oraşului Sulina şi a zonei înconjurătoare ca obiectiv de interes naţional.

Atragem atenţia ARBDD că vom insista în scris la autoritatea Ministerului Mediului să consulte documentele publicate de INS şi să constatate câte persoane mai trăiesc în Delta propriu zisa, acum sunt sub zece mii de persoane. Să constate pe statistici de vârsta câţi bătrâni, femei, copii trăiesc aici şi să justifice Administraţia unde sunt miile de braconieri pe care-i inventaţi în rapoartele de activitate.

Toţi cetăţenii României plătesc impozite şi taxe fapt ce le conferă drepturi naţionale, ARBDD a inventat perceperea de taxe ilegale, obrăznicia a mers până acolo, încât, neavând ce face funcţionari administraţiei au început să ceară persoanelor aflate pe faleza oraşului Sulina şi plaja dacă au permis de acces în Deltă. Deci, dacă-mi vin copii născuţi în Sulina, părinţii, trebuie să plătească taxe, ei vin acasă la ei în oraşul Sulina şi nu pe lacul Roşu în baltă.

Credem că ARBDD-ul trebuie să se trezească odată, reconsiderându-şi poziţia, consultându-şi juriştii să facă deosebiri clare în ce priveşte rostul, importantă, drepturile lor.

ARBDD riscă furia comunităţilor, urmând ca populaţia să strângă semnături, atâţia câţi trăiesc în teritoriu, şi să ceară Parlamentului, Avocatului poporului, Preşedenţiei, Premierului, Justiţiei, să intervină pentru reformarea instituţiei şi legii de funcţionare “ transmite preşedintele Fundaţiei Prietenii Deltei Dunării, domnul Nicolae Răducu.