Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

‘ISTORIA RETRĂITĂ’  -Ediţia a III-a- ‘ISTORIA RETRĂITĂ’  -Ediţia a III-a-
Prin proiectul ”Istoria retrăită”, ediția a III-a, ne dorim să redăm publicului larg câteva momente istorice, să contribuim la educarea comunității, și în special... ‘ISTORIA RETRĂITĂ’  -Ediţia a III-a-

Prin proiectul ”Istoria retrăită”, ediția a III-a, ne dorim să redăm publicului larg câteva momente istorice, să contribuim la educarea comunității, și în special a elevilor/tinerilor, în spiritul și respectul valorilor trecutului față de tradițiile militare, de cunoaștere a momentelor importante ale istoriei locale și naționale, a aspectelor cotidiene specifice vieții ostășești, omagierii militarilor și civililor.

“Istoria retrăită” proiect integrat evenimentului internațional ”NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR 2018” este implementat de Asociaţia Pro Noviodunum în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea și Asociaţia Culturală ”Tomis” Constanţa, se derulează în perioada 15 mai – 30 noiembrie 2018 şi este cofinanţat din bugetul local al Municipiului Tulcea.

Pentru acest an, evenimentul se desfășoară pe parcursul a două zile și propune publicului activități de reconstituire istorică, ce marchează două perioade istorice.

Sâmbătă,
19 mai 2018
, între orele 17:30-24, la Muzeul de Istorie și Arheologie din cadrul ICEM Tulcea, în Parcul Monumentul Independenței, manifestările prilejuite de NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR, se desfășoară sub semnul Centenarului. În contextul celebrării celor 100 de ani de la Marea Unire, ne dorim să realizăm un moment dedicat omagierii sacrificiului făcut de înaintașii noștri.

În mod deosebit, dorim să-i omagiem pe cei care au luptat în tranșeele Primului Război Mondial. Printre eroii neamului românesc se regăsesc și militarii Regimentului 33 Tulcea, care au luptat cu vitejie și s-au acoperit de glorie eternă pe frontul din Moldova.

Duminică,
20 mai
, între orele 11:00-15:00, se desfășoară activitatea de reenactment intitulată ”Dacii și romanii la Gurile Dunării” care a constă în amenajarea unui tabere militare la Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea, în Parcul Monumentul Independenței. Avem în vedere  recrearea unor fragmente din viața cotidiană, civilă și militară din perioada getică și romană.

Avem speranța că prin intermediul acțiunilor propuse vom contribui la educarea comunității locale, în special a tinerilor, în spiritul cunoașterii și aprecierii marilor realizări ale poporului român, a înaltelor tradiții militare ale acestuia.

Aurel-Daniel STĂNICĂ

Asociația Pro Noviodunum