Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Jurilovca a dus frumusețea sălbatică   a Deltei tradiționale la Târgul de Turism al României Jurilovca a dus frumusețea sălbatică   a Deltei tradiționale la Târgul de Turism al României
După un an 2023 plin de evenimente și întâmplări unice, Jurilovca reprezintă, zilele acestea, Delta Dunării și Dobrogea de Nord la Târgul de Turism... Jurilovca a dus frumusețea sălbatică   a Deltei tradiționale la Târgul de Turism al României

După un an 2023 plin de evenimente și întâmplări unice, Jurilovca reprezintă, zilele acestea, Delta Dunării și Dobrogea de Nord la Târgul de Turism al României ce are loc la București, în cadrul complexului expozițional de la Romexpo.

  Astfel, Jurilovca le întoarce vizita miilor de turiști care i-au trecut pragul în 2023 și pregătește, în același timp, viitorul sezon turistic 2024 care începe, de obicei, în ianuarie, odată cu sărbătorile de iarnă pe stil vechi.

 

  Standul Jurilovcăi reproduce, în mic atât frumusețea sălbatică a Deltei   Dunării și a complexului lagunar Razelm-Sinoe, cât și o gospodărie tradițională lipovenească din care nu lipsesc nici ceaunul pentru prepararea borșului de pește și nici obișnuita băncuță din fața porții care, la apus, devine centrul de socializare al comunității, locul în care se împărtășesc noutățile și întâmplările zilei.

 

  Alături de Jurilovca, la Târgul de Turism al României se află și Razelm Luxury Resort, resortul de 4 stele care funcționează de la sfârșitul anului 2022 pe raza comunei Jurilovca, într-un amplasament de vis chiar pe malul lacului.

 

  Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, ne-a declarat: „Pe mine mă bucură că 11 ani de muncă grea încep să dea roade. În 2012, aproape nimeni din Jurilovca nu vedea turismul drept o activitate de viitor. Era și greu în condițiile în care lipseau elemente de infrastructură elementare, iar alimentarea cu apă potabilă funcționa doar câteva ore, de două ori pe săptămână. 

Azi suntem destul de departe de acele momente, deși a trecut de-abia un deceniu. 

Pentru noi, 2023 a fost un an de excepție, plin de evenimente, iar acest lucru s-a reflectat în comunitate și în afluxul de turiști. Chiar și în acest sfârșit de toamnă, în week-end-uri, cele două porturi din Jurilovca sunt pline de turiști, iar asta nu poate decât să ne încânte. Este o prelungire neașteptată, dar binemeritată a sezonului și cred că ne-a ajutat foarte mult și faima în creștere a localității.

Anul acesta, de exemplu, în doar două zile, în timpul Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca, am primit 144.000 de turiști, cu 50% mai mulți decât au vizitat întreaga Deltă a Dunării în tot anul 2022. Asta spune multe despre potențialul zonei.”

 

  Jurilovca este o comună cu 4.000 de locuitori, amplasată pe malul complexului lagunar Razelm-Sinoe, în sudul județului Tulcea. Din noul port turistic, inaugurat în luna iunie 2023, cu un spectaculos show de drone la care au participat peste 30.000 de vizitatori, se ajunge pe malul Mării Negre, la Gura Portiței, în doar 25 de minute. De asemeni, există numeroase trasee care duc în inima Deltei sau pe lacurile complexului lagunar, trasee care pot fi parcurse atât cu bărcile cu motor, dar și cu lotca cu parus (velă) sau cu caiacele.

  În Jurilovca, la Capul Doloșman, se află singura faleză stâncoasă din România, iar ruinele cetății Argamum/Orgame sunt mărturia vechimii acestei așezări.

 

„Am venit de la Jurilovca să aducem tradiție și multă energie.

Pregătim sărbătorile de iarnă și așteptăm oaspeții cu preparate tradiționale, experiențe autentice și multă voie bună. Avem pachete de 1 decembrie, Crăciun, revelion, dar și pentru sărbătorile pe rit vechi, de la începutul lunii Ianuarie., iar pensiunea noastră este deschis 365 de zile pe an.

Atunci când vremea ne-o permite, le oferim oaspeților noștri tururi cu bicilcetele și/sau caiacele, iar sauna este foarte apreciată mai ales în sezonul rece”, a declarat Marius Potolea, gazdă la pensiunea Cuplu Călător din Jurilovca

 

 În acest moment, turiștii pot găsi în Jurilovca cele mai variate posibilități de cazare, de la un camping pentru rulote și corturi cu o capacitate de 300 de persoane, la satul de vacanță de la Gura Portiței, cu peste 200 de locuri de cazare, la căsuțe tradiționale, pensiuni de 3 și 4 margarete și un luxos resort de 4 stele. În total, în Jurilovca sunt peste 600 de locuri de cazare și 5 restaurante, 6 noi pensiuni aflându-se în plin proces de clasificare/acreditare.