Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Ludovic cel rupt de economie” „Ludovic cel rupt de economie”
Premierul României, Ludovic Orban, pare total rupt de realităţile economice, efectiv nici nu înţelege, nici nu ştie să-şi gestioneze propriile proiecte. Mai mult, pare... „Ludovic cel rupt de economie”

Premierul României, Ludovic Orban, pare total rupt de realităţile economice, efectiv nici nu înţelege, nici nu ştie să-şi gestioneze propriile proiecte.

Mai mult, pare şi total bipolar sau cel puţin amnezic, exemplul cel mai clar fiind al Fondului Suveran de Investiţii, o idee promovată de PSD încă din 2019.

La începutul şedinţei de Guvern din decembrie 2019 Ludovic Orban declara următoarele: „Chiar m-au întrebat la Asociaţia Municipiilor ce avem de gând cu Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Răspunsul meu a fost foarte clar, trebuie desfiinţat. Asta este o şmecherie electoralistă în care li s-a dat iluzia unor primari că pot să realizeze nişte proiecte de investiţii fără să existe prevederi bugetare, fără să existe banii necesari pentru susţinerea acestor obiective de investiţii în buget. Deci Fondul de Dezvoltare şi Investiţii trebuie desfiinţat”

Bun, deci înfiinţarea unui Fond Suveran de Investiţii era considerată „o şmecherie electoralistă”, care trebuie desfiinţat.

La nici câteva luni după desfiinţarea lui, în mai 2020, tot domnul Orban declara următoarele: „Avem un model care a funcţionat foarte bine, este fondul de investiţii dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis, practic, achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument îl gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate – pentru că la fel au făcut şi polonezii, fondul l-au împărţit în mai multe zone – agricultură, de exemplu, pentru a susţine dezvoltarea în anumite domenii în care noi considerăm că putem să fim competitivi, în care avem potenţial de dezvoltare şi în care companiile pot fi susţinute în proiectele de investiţii”.

Deci cum e domnul Orban, când îl propunea PSD era o idee proastă, acum e o idee foarte bună pentru economie, că e susţinută de PNL?

De asemenea, tot în emisiunea de luni seara de la Digi 24 domnul prim-ministru declara: „Vom face un Fond de Investiţii, pentru a ajuta anumite companii…”. Domnul prim-ministru, vă întreb, aveţi deja lista de companii făcută sau v-a fost făcută? Mă rog, eu credeam că ar trebui să fie susţinute toate companiile, doar anumite companii. Evident că nu pot avea o gândire liberală atât de profundă şi vizionară ca liderul Partidului Naţional Liberal.

În plus, domnul Orban a declarat că va face o schemă de ajutor pentru marile companii, adică pentru bănci. Îl informez pe domnul Orban că băncile din România au avut în primele 3 luni ale acestui an un profit de 1,6 miliarde de lei. Mai mult, reducerea dobânzii cheie de către Banca Naţională a României a ajutat la eliberarea de lichiditate în piaţă. Practic, băncile nu au nevoie de lichiditate, mai degrabă de garantarea de către stat a dobânzii la creditele pe care le vor acorda firmelor din România.

În acest sens, am observat că domnul prim-ministru habar nu are care sunt sumele aprobate pentru programele pe care le gestionează. De exemplu, referitor la IMM Invest domnul Orban a declarat că plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde de lei. Îl informez pe această cale, că la iniţiativa mea, a fost adoptat de către Parlament un amendament prin care plafonul maxim de garantare a fost majorat la 30 de miliarde de lei.

Cu un premier incoerent, care îşi schimbă viziunea economică după cum bate vântul, care nu îşi cunoaşte propriile programe pe care le gestionează, nu pot să îmi fac mari speranţe cu privire la gestionarea în mod responsabil a economiei româneşti, mai ales în perioadă de criză.

Prin declaraţiile făcute, Ludovic pare total rupt de economia reală şi de nevoile mediului de afaceri din România.

Deputat PSD Tulcea, Anișoara Radu