Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

MINISTRUL MEDIULUI FACE ORDINE PE PLAJA SULINA MINISTRUL MEDIULUI FACE ORDINE PE PLAJA SULINA
Rovana Plumb – ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a vizitat recent Sulina, prilej cu care a primit un protest oficial vizavi de lentoarea cu... MINISTRUL MEDIULUI FACE ORDINE PE PLAJA SULINA
Activitatea va fi suspendata in amenajarea de pe plaja

Activitatea va fi suspendata in amenajarea de pe plaja

Rovana Plumb – ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice a vizitat recent Sulina, prilej cu care a primit un protest oficial vizavi de lentoarea cu care autorităţile îşi fac datoria.
Rovana Plumb, venită în judeţul Tulcea tocmai pentru a inaugura sezonul turistic, a fost surprinsă de faptul că la Sulina, dincolo de zona de protecţie, nu funcţionează nici o unitate de servicii publice. Totodată, ministrul s-a lămurit cu privire la zona ce este vizata de procedura de infringement- investiţia realizată pe plajă, zona concesionată unui investitor rămas fără putere financiară, zona ce nu ar mai trebui avizata pentru funcţionare pe malul mării.
Ministrul a studiat scrisoarea oficială de protest şi a promis că în câteva zile va debloca situaţia în zonă. Redam in continuare memoriul primit de ministru.
„Cu respect supunem atenţiei dumneavoastră următoarele aspecte:
Dezvoltarea Turismului, serviciilor, în Delta Dunării este nominalizata în Strategia Naţională de Guvernare a USL-lui, În strategia Dunării şi CE pe termen lung, şi are prioritate.
Turismul, a devenit singura resursă economică a zonei izolate a Deltei Dunării care contribuie la susţinerea economică locală prin diminuarea sărăciei, crearea locurilor de muncă care susţin pensiunile, transportul individual, lacuri, plaja etc… Oraşul Sulina este singurul oraş din Delta Dunării care deţine statutul privilegiat de Obiectiv de Interes naţional, acordat prin Ordonanţa nr. 125 din 31 august 2000, privind declararea oraşului Sulina, judeţul Tulcea, şi a zonei înconjurătoare ca obiectiv de interes naţional,
În luna februarie am solicitat autorizaţia de mediu pentru desfăşurarea activităţii în mod legal din punct de vedere al protecţiei mediului, pentru un obiectiv având ca locaţie localitatea Sulina Zona B, în zona plajei, care a fost construit în 1998, în cadrul Proiectului de “Amenajare şi redare în folosinţă Plaja Sulina “realizat cu finanţare PHARE, cu toate avizele necesare, şi Acord de mediu.
Deşi am fi dorit să ne începem activitatea pe 1 Mai, o dată cu celelalte unităţi care funcţionează pe întregul litoral românesc, şi pe teritoriul Rezervaţiei Delta Dunării, în interesul cetăţeanului şi în scop turistic, pentru noi procedură este cel puţin încetinită datorită unei situaţii pe care noi o interpretam drept o confuzie permanentă.
Situaţia plajei Sulina se afla în acest moment într-o confuzie şi o interpretare eronată iar în cadrul conducerii Administraţiei RBDD exista aceeaşi tendinţă de a confunda cele două obiective situate în zonă, astfel încât orice demers făcut de noi în sensul autorizării se poticneşte în hăţişuri birocratice, prin întârzierea deciziilor menite să autorizeze activitatea în zonă, aducându-se prejudicii atât nouă ca antreprenori cât şi comunităţii locale.
În fapt situaţia este următoarea:
Obiectivul nr. 1, cel pentru care am solicitat autorizaţia de mediu de la ARBDD, situat pe plajă Sulina (pe un teren lipsit de vegetaţie) a fost construit cu finanţare PHARE printr-un proiect al Fundaţiei de Iniţiativă Locală Europolis, din anul 1998, cu toate avizele necesare, şi acordul de mediu şi conţine obiectivele încadrate în terenul aferent proiectului de 3(trei) ha.
Activităţile comerciale desfăşurate sezonier în cadrul acestor obiective, sunt reduse din punct de vedere cantitativ dar suficiente pentru capacitatea plajei oraşului. Aceste obiective au fost concesionate conform documentelor disponibile, de către CL Sulina unor societăţi comerciale care au angajat personal calificat şi necalificat din oraşul Sulina. Pentru că activitatea sa se desfăşoare în condiţii de prevenire a poluării şi totodată de conservare a biodiversităţii din zonă, am făcut investiţii referitoare la racordare la reţea de apă potabilă, canalizare pentru apa menajeră, iluminat, afişare de panouri publicitare şi igienizare a plajei, în conformitate cu condiţiile impuse prin contractile de concesiune încheiate şi Avizul de amplasament eliberat de către ARBDD., Plaja a fost vizitată de trei Prim miniştri şi de cinci Miniştri ai mediului, însoţiţi de Guvernatorii în funcţie ai ARBDD. Nimeni, dar absolut nimeni în tot acest timp nu a avut obiecţii asupra activităţilor sezoniere de utilitate comercială pentru deservirea turiştilor din sezonul estival, considerând că amplasamentele existente în cadrul obiectivului construit în 1998 respecta şi sunt în armonie cu mediul înconjurător.
Aşa cum s-a menţionat, prin contractul de concesionare, am acceptat ca pe perioada de sezon să susţinem activitatea de curăţenie şi igienizare pe plajă, lucru care s-a întâmplat an de an.
Obiectivul nr 2: obiectiv amplasat în vecinătate, pe o zonă cu vegetaţie, este obiectivul care a condus la declanşarea stării de infringement pentru că este amplasat într-o zonă de vegetaţie cu habitate aparţinând Reţelei ecologice Natura 2000 şi unde s-au desfăşurat defrişări. Acestui proiect i-a fost dată aceeaşi denumire ca celui din 1998. Iar CL Sulina a eliberat Certificatul de urbanism pentru pe o zonă de interes naţional, specificându-se însă că se afla în intravilanul oraşului şi nu pe plajă propriu-zisă..
În data de 15.02.2008, CONSILIUL JUDEŢEAN TULCEA (CJ) solicită ARBDD emiterea unui acord de mediu pentru o investiţie pe plajă Sulina pentru proiectul „AMENAJARE PLAJĂ SULINA”, amplasat în intravilanul oraşului Sulina, judeţul Tulcea, pe o suprafaţă de 3,5 ha. În documentul respectiv se specifică: Prezenta decizie îşi va produce efectul, după soluţionarea regimului juridic al terenului pe care va fi amplasat construcţia, aspect omis de concedentul care a scos la licitaţie obiectivul, ducând astfel situaţia într-o zonă de conflict permanent între Primăria Sulina şi Administraţia RBDD, la confuzii între cele două terenuri aferente unor proiecte diferite şi afectând funcţionarea societăţilor care îşi desfăşurau activitatea până la apariţia obiectivului.

Plajele sunt domeniu public al statului conform prevederilor art. 3 alin 1 din Legea Apelor nr.107/1996 modificată şi completată de Legea nr. 310/2004, faleza, plaja mãrii, marea teritorialã şi fundul apelor maritime aparţin domeniului public al statului.
I Situaţia plajei în momentul actual: ARBDD
Încă din luna februarie 2013, încercam să obţinem autorizaţia de mediu pentru funcţionarea unităţilor noastre pe perioada de sezon (adică trei luni) ale anului 2013.
Ne-am lovit în permanenţă de agresiune birocraţie concretizate în îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu, întârziind îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle de serviciu, toate cu consecinţe negative în ceea ce priveşte bunul mers al activităţilor societăţilor noastre- dovada- neinceperea activităţilor de sezon 2013. Atributul de funcţionar public este legitimata de scopul său de satisfacere a intereselor publice generale ale comunităţii locale.
Pentru emiterea autorizaţiei de mediu, prin Decizia ARBDD din 26.03.2013 ne-a fost solicitat bilanţ de mediu pe care am reuşit să-l depunem pe 30.04.2013, urmând ca postarea documentului pe site să aibă loc după data de 07.05.2013!!! Urmând ca Autorizaţia de mediu în cel mai fericit caz să ne fie emisă după 01.07.2013.
Funcţionarii publici ai ARBDD au obligaţia să îşi îndeplinească cu profesionalism, imparţialitate şi în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice.
Contestam tendinţa de a se lua decizia ca pe plajă Sulina sunt interzise din acest an orice activităţi (afirmaţia doamnei director executiv Basca Viorica), de asemenea şezlongurile şi umbrelele de plajă; acestea nu afectează mediul dar aduc un plus de modernizare şi civilizaţie impuse de cerinţele turiştilor care vin în oraşul Sulina
Plaja Sulina se afla în imposibilitatea de a-şi primi turiştii în acest sezon estival 2013, prin aceasta fiind afectate şi activităţile societăţilor noastre, în ciuda eforturilor investiţionale depuse de noi şi care au făcut ca timp de 12 ani, lumea să ştie că la Sulina exista o plajă frumoasă şi liniştită!
Vă solicităm respectuos să ne sprijiniţi în demersurile noastre de obţinere a autorizaţiilor de mediu care să asigure desfăşurarea activităţilor noastre în cadru legal şi cu responsabilitate faţă de mediul înconjurător.

Cu deosebită consideraţie şi stima,
LEON TUDOREL – Administrator SC TIP-TOP SRL “.