Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

OBIECTELE PIROTEHNICE VĂ POT STRICA SĂRBĂTORILE DE IARNĂ OBIECTELE PIROTEHNICE VĂ POT STRICA SĂRBĂTORILE DE IARNĂ
Apropierea sărbătorilor de iarnă trebuie să fie un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Mai altruişti, mai darnici, mai doritori de a petrece... OBIECTELE PIROTEHNICE VĂ POT STRICA SĂRBĂTORILE DE IARNĂ

artificiiApropierea sărbătorilor de iarnă trebuie să fie un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Mai altruişti, mai darnici, mai doritori de a petrece împreună cu cei dragi avem dorinţa de a pregăti din timp mici surprize pentru colegi sau membrii familiei.
De multe ori acele mici surprize, pregătite din timp, devin însă momente neplăcute atunci când sunt asociate cu farse ce nu sunt pe placul tuturor. Mai ales în această perioada a anului, există tendinţa de a achiziţiona produse pirotehnice pentru sărbătorile ce vor urma. Ţinând cont de faptul că acestea încă nu sunt nepărat disponibile în unităţile comerciale, există tendinţa de a le achiziţiona de la persoane neautorizate sau chiar de pe internet.
În principal, cei care îşi doresc să simtă spiritul sărbătorilor de iarnă încă de pe acum sunt minorii, ce se entuziamează la preturile mici practicate de către persoane neautorizate şi sunt destul de dornici de a face farse colegilor sau chiar pesoanelor necunoscute din locuri publice.
Înainte de a folosi anumite produse pirotehnice, a căror utilizare este permisă numai în perioada sărbătorilor de iarnă, părinţii dar şi minorii ar trebui să cunoască câteva aspecte de maximă importanţă cu privire la Legea nr. 126 din 27.12.1995 republicată:
Articolele pirotehnice se clasifică în:
1. Articole pirotehnice de divertisment, care, la rândul lor, se subclasifică în următoarele categorii:
a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;
b) categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut, sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse, şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;
c) categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc mediu, destinate utilizării în exterior în spaţii deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;
d) categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.
2. Articole pirotehnice de scenă, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria T1 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care prezintă un risc scăzut şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;
b) categoria T2 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni.
3. Alte articole pirotehnice, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;
b) categoria P2 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni.
Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.
Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 ŞI T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: Steluţe; Lumânări scânteietoare; Jerbe cu scântei; Minifacle; Minisori; Inele de foc; Sateliţi).

Persoanele juridice autorizate :
a. nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din clasele/categoriile pentru care au fost autorizate;
b. nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV. Obiectele pirotehnice din clasa/categoria I pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului;
c. organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie.

Persoanele fizice
a. nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din clasele/categoriile II-IV, T.1 şi T.2 .
b. pot detine si folosi articole pirotehnice din clasa/categoria I tot timpul anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa.