Premier League este cel mai bogat campionat din lume

Inceputul lunii august a echivalat cu startul celor mai tari campionate de fotbal din Europa, unde Premier League continua sa fie liga unde se invart cei mai multi bani.

S-au scurs trei saptamani din luma august si in cele mai importante campionate europene s-au disputat cateva etape. Premier League si-a incheiat cea de-a doua runda, cu meciul dintre Wolves si Manchester United, duel care s-a incheiat la egalitate, 1-1. Este un rezultat care arata ca forta campionatului englez creste de la un sezon la altul. Ca o incununare a ceea ce se intampla in fotbalul din Albion, anul trecut ambele finale de cupe europene s-au jucat intre echipele din Premier League.

Cifre uriase pentru fotbalul din Anglia

Tara care a inventat fotbalul atrage sponsori din intreaga lume. Este si tara unde oamenii pun sportul la rang de religie si etapa de etapa fac ca stadioanele sa fie pline ochi. Doar in etapa a doua, 386.149 de oameni au platit bilete pentru a vedea la treaba echipele favorite. Cel mai urmarit meci direct de pe stadion a fost cel dintre Arsenal si Burnley, unde 60.214 de spectatori au venit pe “Emirates”. Aceste lucruri sunt o consecinta a faptului ca se investesc multi bani in infrastructura, transferuri, si fanii sunt respectati. Spre exemplu, valoarea de piata a Premier League este aproape dubla fata de urmatorul mare campionat european, asa cum reiese din cifrele de mai jos:

  • Premier League – 9.31 miliarde de euro
  • La Liga – 5.97 miliarde de euro
  • Serie A – 5.14 miliarde de euro
  • Bundesliga – 4.63 miliarde de euro
  • Ligue 1 – 3.20 miliarde de euro

Cel mai valoros club care la ora actuala a luat startul in Premier League este Manchester City. Echipa patronata de Khaldoon Al Mubarak valoreaza aproximativ 1.27 miliarde de euro. Cum banii nu sunt o problema pentru “cetateni”, conducerea clubului a anuntat ca vrea sa investeasca intr-un sistem de recunoastere faciala a fanilor care vin pe stadion. Decizie care ar fi in premiera in fotbalul englez, dar nu a fost deloc primita cu zambetul pe buze de fanii campioanei.

Sponsorii stau la coada pentru a baga bani la echipele din Premier League

Cele mai importante branduri din lume investesc intr-un fel sau altul cu echipele din campionatele mari europene si nu numai. In Premier League situatia este una atipica, exista cluburi unde sponsorii stau la coada sa participe financiar. O parte dintre acesti sponsori provin din sfera pariurilor sportive. Cum fotbalul este cel mai bun ambasador si numarul celor care pariaza pe Premier League creste, numele unei case de pariuri pe tricoul favoritei este o buna publicitate, toate cu un pret pe masura. De exemplu, Barcelona are un contract de 100 de milioane de lire sterline cu Nike, unul dintre cei mai importanti producatori de echipamente. Este un contract valabil pe zece ani, in perioada 2018-2028.

Datorita performantelor obtinute de-a lungul timpului, cele mai importante campionate europene trimit patru echipe direct in grupele Champions League. Printre ele se numara si Premier League, iar echipele care anul acesta vor participa direct in grupe sunt Liverpool, Chelsea, Manchester City si Tottenham Hotspur. In schimb, in Europa League participa doua echipe, Anglia fiind reprezentata de Arsenal Londra (finalista editiei trecute) si Manchester United. Facand o paralela, trei din cele patru echipe romanesti care au reprezentat Romania au inceput cu adversari accesibili inca din primul tur preliminar.