Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Seară folclorică românească: „Dragobetele sărută fetele” Seară folclorică românească: „Dragobetele sărută fetele”
Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea organizează duminică, 24 februarie, o seară folclorică românească sub genericul „Dragobetele sărută fetele”. „Pentru Ansamblul «Baladele Deltei»,... Seară folclorică românească: „Dragobetele sărută fetele”

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea organizează duminică, 24 februarie, o seară folclorică românească sub genericul „Dragobetele sărută fetele”.

„Pentru Ansamblul «Baladele Deltei», conservarea și promovarea tradițiilor românești reprezintă o preocupare fundamentală și constantă. Așa cum cinstim în iunie Ziua Iei sau cum, în decembrie, readucem în atenția publicului colinde, datini și obiceiuri de iarnă, tot așa acordăm an de an, începând cu 2004 (!), atenția cuvenită acestui important obicei popular care se sărbătorește pe 24 februarie”, a declarat Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic „Baladele Deltei”.

În spectacolul de duminică veți putea urmări dansatorii și orchestra Ansamblului Artistic „Baladele Deltei”, alături de soliștii vocali Georgeta Nichifor, Laura Feraru, Laura Mocăniță și Costel Atanasof. De asemenea, vor evolua Ansamblul Folcloric „Dorulețul”, Grupul „Cantus Libera” și Nicolae Datcu, invitat special. Ca de obicei, se va desfășura, pe tema Dragobetelui, și îndătinatul concurs „Cine știe, câștigă!”, la care vor participa elevi ai liceelor tulcene.

Cu această ocazie, va avea loc premiera tabloului coregrafic „Călușul dobrogean, Călușul dunărean”, în coregrafia maeștrilor Theodor Vasilescu, Marin Barbu și Ștefan Coman, conducerea muzicală fiind asigurată de Aurelian Croitoru. Despre acest Căluș dobrogean (din satul Zorile, județul Constanța), montat la Tulcea în luna octombrie a anului trecut, maestrul emerit Theodor Vasilescu afirma că „are o personalitate coregrafică deosebită față de rudele sale din ariile de nord – vest ale Munteniei. Caracterul deosebit nu se referă la dinamismul mișcărilor, care este același, nu se referă la aspectele cinetice care, fără să fie identice, sunt asemănătoare. Personalitatea Călușului Dunărean se referă la aspectele stilistice concretizate în poziția uneori tensionată a corpului, la stilul pașilor și mișcărilor în spațiu și mai ales la faptul că multe din figuri se petrec în poziții în care corpul este alungit pe sol”.

Revenind la Dragobete, obiceiul își trage originea din vremea romanilor și este sărbătorit pe meleagurile românești în data de 24 februarie. Ziua de Dragobete este asociată cu începutul primăverii și timpul în care păsările își fac cuiburile. Înainte de 24 februarie, în sate se spunea „Dragobetele sărută fetele”. Conform credinței populare românești, cei care luau parte la festivitățile de Dragobete erau feriți de boli tot anului. În ziua respectivă se făceau logodne simbolice, unele fiind urmate de logodne adevărate. Dimineața, fetele și băieții se întâlneau în centrul satului sau în fața bisericii îmbrăcați în cele mai frumoase haine de sărbătoare. Dacă era frumos afară, ei porneau în grupuri cântând prin pădure în căutare de ghiocei și de alte plante ale primăverii, care puteau fi folosite pentru descântece de dragoste. Florile strânse de Dragobete erau păstrate lângă icoanele din casă.

Spectacolul are loc la Teatrul „Jean Bart”, începând cu ora 17.30.

Biletele se pot procura de la Agenția de bilete a Teatrului „Jean Bart”.

Vă așteptăm!

Manager

Prof. Ștefan Coman