Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Spectacolul „La dalbă cetate” în Piața Civică Spectacolul „La dalbă cetate” în Piața Civică
Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează marți, 21 decembrie, ora 15:00, în Piața Civică Spectacolul de datini și obiceiuri de... Spectacolul „La dalbă cetate” în Piața Civică

Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” organizează marți, 21 decembrie, ora 15:00, în Piața Civică Spectacolul de datini și obiceiuri de iarnă „La dalbă cetate”.

În fiecare an, această perioadă ne oferă prilejul de a retrăi magia sărbătorilor de altădată prin frumoasele datini pe care poporul român le-a moștenit.
Și în acest an, colindele și obiceiurile de iarnă, din cadrul spectacolului, vor aduce bucuria Nașterii Mântuitoare în inimile celor prezenți.
Pe scena din Piața Civică ne vor colinda: Ciprian Roman (Deva), Ovidiu Homorodean (Sibiu), Călin Brăteanu și Ceata de colindători din Bogdănești (județul Suceava), Ansamblul „Moșoaiele” – Luncavița, „Glasul Străbunilor”- Jijila și nu în ultimul rând Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.
Spectacolul se va încheia cu proiecția filmului de promovare a orașului Tulcea.
Primul spectacol de colinde, datini și obiceiuri de iarnă s-a desfășurat la Tulcea acum 21 de ani, iar de atunci, an de an în pragul Sfintelor Sărbători aducem bucuria colindului în inima publicului tulcean.
Decembrie, ultima lună a anului, denumită popular Undrea, este extrem de bogată în datini şi obiceiuri de iarnă, care au fost păstrate încă din vechime. De Crăciun şi Anul Nou, în întreaga ţară parcurgem un întreg ritual de asemenea tradiţii, între care se detaşează colindele, cântecele de stea, diversele urături şi strigături de Pluguşor, care variază de la o regiune la alta, şi chiar în interiorul fiecărei regiuni istorice. În ţara noastră s-au păstrat multe manifestări legate de Sărbătorile hibernale, care acum sunt exprimate prin intermediul festivalurilor organizate sau a acţiunilor localnicilor.
Atât Naşterea Domnului, cât şi Anul Nou sunt vestite prin colinde deosebite, de o mare varietate, unele de sorginte creştină, referitoare strict la Naşterea Pruncului, altele laice, vizând anumite categorii socio-profesionale.
„Capra” este o manifestare arhaică legată de fecunditate şi fertilitate şi este reprezentată de o mască al cărei cap se confecţionează din lemn, cu maxilarul de jos mobil pentru a clămpăni. Este înfăşată în piei, blănuri, cârpe sau panglici multicolore. Spectacolul oferit de capră se referă la moartea şi reînvierea ei, în timp ce însoţitorii dansează şi mimează elementele relatate în scenariu.
„Ursul” este iarăşi un spectacol popular mascat foarte răspândit în satele româneşti, care a fost preluat de urători şi la oraş. Semnificaţia „Ursului” simbolizează moartea şi reînvierea naturii. Masca este confecţionată din blana şi capul animalului care este investit cu virtuţi magice, terapeutice, relevate sub comanda unui conducător denumit „ursar”, care îndeamnă animalul să dănţuiască în ritmul tobelor.
După Anul Nou, cele mai practicate obiceiuri de iarnă sunt Sorcova şi Lăsarea crucii la apă de Bobotează. Sorcova sau Semănatul este un obicei străvechi practicat în prima zi a Noului An, de Sfântul Vasile.
De Bobotează, în 6 ianuarie, după oficierea slujbei religioase din biserică, se merge în procesiune la „sfinţitul apei”, când preotul aruncă o cruce în apa îngheţată, iar un flăcău se repede să o scoată. Acest obicei al lăsării crucii la apă încheie, practic, şirul Sărbătorilor de iarnă.
Acestea sunt doar câteva dintre tradiţiile şi obiceiurile de iarnă, care sunt reînviate la Tulcea an de an prin organizarea acestor evenimente specifice sezonului.

Manager,
Prof. Ștefan Coman