Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR ÎN DELTA DUNĂRII ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR ÎN DELTA DUNĂRII
Polițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării’ au ridicat 610 kilograme de pește, 3 ambarcațiuni, 2 motoare de ambarcațiuni, 78 unelte de pescuit, în lungime... ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR ÎN DELTA DUNĂRII

sturion-braconatPolițiștii Serviciului de Poliție ,,Delta Dunării’ au ridicat 610 kilograme de pește, 3 ambarcațiuni, 2 motoare de ambarcațiuni, 78 unelte de pescuit, în lungime totală de 4.400 de metri, în urma unei acțiuni desfășurate în zona litorală a Mării Negre, a fluviului Dunărea, pe brațele Sfântul Gheorghe și Chilia, precum și a lacurilor adiacente.

În perioada 26 august—2 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Poliție,,Delta Dunării’ din cadrul Direcției de Poliție Transporturi — I.G.P.R. și Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au efectuat verificări și controale în zona fluviului Dunărea, pe brațele Sfântul Gheorghe și Sulina, precum și a lacurilor adiacente.

În urma acțiunii, au fost constatate 10 infracțiuni, dintre care una de evaziune fiscal și 9 prevăzute de O.U.G.23/2008 privind pescuitul și acvacultura. Pentru comiterea acestor infracțiuni sunt cercetate 8 persoane.

De asemenea, au fost aplicate 13 contravenții, în valoare de 79.200 de lei.

Totodată, polițiștii au ridicat bunuri în valoare de aproximativ 51.500 de lei, respectiv 610 kg. de pește, din care peste 100 de kg. din specia sturion, 3 ambarcațiuni, 2 motoare și 2 rezervoare de ambarcațiuni, 72 de unelte de pescuit, dintre care 15 plase de pescuit tip ohane, din fir textile pentru sturioni, 41 de tip setcă, din plasă monofilament și 16 de tip setcă din fir textile, în lungime totală de 4.400 de metri, 3 pripoane cu 153 de carmace și 3 vintire, confecționate special pentru prinderea țiparilor ( specie de pește strict protejată).

Exemple semnificative:

La data de 25 august 2016, în urma unui control efectuat la o societate comercială din localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, polițiștii au depistat cantitatea de 394,7 de kg. de pește congelat și procesat, dintre care 101,2 kg. din specia sturion, ambalată și păstrată în mod necorespunzător.

Cantitatea de pește a fost confiscate și societatea comercială sancționată contravențional de către reprezentanții D.S.V.S.A.

În aceeași zi, polițiștii au efectuat un control la o societate de profil din comuna Crișan, județul Tulcea, unde au depistat cantitatea de aproape 700 de litri de băuturi alcoolice contrafăcute, oferite spre comercializare, fără a înregistra operațiunile comerciale în evidența contabilă.

Băuturile alcoolice au fost confiscate și administratorul societății a fost sancționat contravențional.

În cauză s-a întocmit și dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

La data de 30 august 2016, polițiștii au acționat cu abarcațiunile în zona de litoral a Mării Negre și au confiscat 15 setci tip ohane, unelte special confecționate pentru capturarea sturionului, în lungime de aproximativ 1.120 de metri, aflate în apă.

În ziua 31 august a.c., polițiștii au depistat în flagrant delict doi tineri, din Sulina, în timp ce pescuiau cu un pripon cu 25 de carmace, folosind ca momeală pește din specia țipar (strict protejat prin lege), utilizând la pescuit o ambarcațiune propulsată de un motor.

Cantitatea de 8 kg. de pește, din specia somn, care a fost pescuită de cei doi, a fost confiscată și predată la o societate de profil.

De asemenea, în urma controlului efectuat la adăpostul pescăresc al acestora, au mai fost găsite alte 2 pripoane cu 128 carmace și 600 de pești, din specia țipar, care au fost redați mediului natural.

Polițiștii le-au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute O.U.G.23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

La data de 01 septembrie 2016, în urma unui control efectuat de polițiști la o pensiune turistică, din Tulcea, au fost confiscate 34 de setci din plase monofilament, trifilare și din fir textil, a căror deținere este interzisă, 16 (șaisprezece) setci din fir textil, precum și 2 prostovoale și 3 vintire, a căror deținere este interzisă de către persoanele neautorizate.

În cauza s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de producerea, importul, comercializarea, deținerea, sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor unelte de pescuit comercial și producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea la pescuit a uneltelor de plasă de tip monofilament.

În ziua de 02 septembrie a.c., polițiștii i-au depistat în flagrant delict pe doi tineri, din comuna Murighiol, județul Tulcea, în timp ce pescuiau cu 5 setci din plasă monofilament, utilizând la pescuit o ambarcațiune din fibră de sticlă, dotată cu motor.

Cantitatea de 20 kg. de pește, din specia caras, pe care aceștia o pescuise, a fost confiscată și predată la o societate de profil, iar ambarcațiunea și motorul au fost ridicate și lăsate în custodie proprietarului, până la definitivarea cercetărilor.

Polițiștii le-au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de producerea, importul, comercializarea, deținerea sau folosirea uneltelor din plasă de tip monofilament.

În aceeași zi, polițiștii l-au depistat pe un bărbat din Tulcea, în timp comercializa pește, din specia somn, fără documente legale.

De asemenea, acesta deținea la domiciliu, într-o ladă frigorifică, 98 de kg. de pește congelat și eviscerat, din aceeași specie.

Cantitatea de pește a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de deținere, transportul sau comercializarea fără documente legale a peștelui, icrelor ori produselor din pește obținute din pescuit.