Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ADEVĂRUL DESPRE AQUASERV! ADEVĂRUL DESPRE AQUASERV!
 „Iată domnule Primar şi stimaţi cititori care este situaţia actuală a Aquaserv  Implementarea proiectelor cu finanţare europeană  Pentru cei care sunt în afara sistemului... ADEVĂRUL DESPRE AQUASERV!

 „Iată domnule Primar şi stimaţi cititori care este situaţia actuală a Aquaserv

 Implementarea proiectelor cu finanţare europeană

 Pentru cei care sunt în afara sistemului implicat în implementarea proiectelor care privesc reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţul Tulcea, aceste acţiuni apar ca nişte îmbunătăţiri ale nivelului de trai al populaţiei. În aparenţă doar, pentru că aceste aşa-zise îmbunătăţiri vor costa cu mult mai mult decât fac bugetul Aquaserv, al primăriilor şi, implicit şi pe cel al cetăţeanului de rând. Iată, în câteva cuvinte, care este situaţia implementării acestor proiecte în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară Tulcea :

1.     UE impune reabilitarea şi extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi a reţelelor de apă uzată, inclusiv construcţia de staţii de epurare. România, ca şi stat membru, este obligată să adere la această politică. Şi nu numai să adere, ci să şi contribuie anual la fondurile UE cu câteva miliarde de euro, din bugetul statului, adică şi din contribuţia cetăţeanului.

2.     UE oferă fonduri substanţiale nerambursabile, pentru realizarea acestor obiective (80% din valoarea lor).

3.     Procedurile legale pentru realizarea acestor obiective sunt atât de complexe şi de greu de implementat, încât doar personal cu experienţă similară şi cu rutină în domeniu poate răzbate până în final, respectând întrutotul şi întocmai procedurile. Personal cu experienţă în domeniul achiziţiilor publice, în domeniul sistemelor de alimentare cu apă potabilă şi a reţelelor de apă uzată, în domeniul staţiilor de epurare şi al staţiilor de tratare, în domeniul construcţiilor civile, în domeniul contractelor de tip ISPA sau FIDIC, în domeniul managementului proiectelor. În momentul începerii procedurilor de implementare Aquaserv nu deţinea şi nici nu a angajat personal competent în acest sens, iar rezultatele se văd acum, după cum spuneam, pe bugetul Aquaserv şi, implicit şi pe buzunarul cetăţeanului de rând.

4.     Nerespectarea procedurilor atrage după sine aplicarea de corecţii financiare sau declararea unor cheltuieli ca fiind neeligibile, urmând ca acestea să fie plătite exclusiv din bugetul Aquaserv. Şi iată că aceste corecţii nu au întârziat să apară. Entităţi ale statului, una dintre ele (Autoritatea de management) vinovată, într-o oarecare măsură de situaţia implementării la Tulcea, au început să efectueze controale şi să aplice corecţii financiare, care până în acest moment se ridică la câteva milioane de euro. Aceste corecţii s-au aplicat, deocamdată, numai pentru nerespectarea unor elemente din procedurile de achiziţii publice. Încă nu au început controalele pe plăţi şi pe execuţie. Nu este un secret, deoarece a apărut şi în presă, faptul că Autoritatea de management POS Mediu are o gaură în bugetul proiectelor de câteva milioane de euro. De aceea, numai pentru a mai efectua plăţile aferente lunii martie, AM a solicitat ministerului de finanţe un credit în valoare de 100 milioane de lei.

5.     După controalele efectuate de entităţile statului român, vor urma indubitabil şi controalele comisiilor europene de supraveghere, pe o perioadă de încă 5 ani după finalizarea lucrărilor. Cu siguranţă vor mai fi aplicate şi alte corecţii financiare prin care UE îşi va recupera în totalitate fondul de coeziune nerambursabil, în procent de 80% din valoarea proiectelor.

6.     Corecţiile financiare aplicate în total pot atinge şi 100% din valoarea proiectelor implementate. Deci, statul îşi recuperează contribuţia de cca 12%, UE îşi recuperează contribuţia de cca 80%, iar în final toată investiţia va fi suportată din bugetul Aquaserv şi din cel al consiliilor locale, deci din buzunarul cetăţeanului care, pentru a dispune de apa lui cea de toate zilele, va trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar.

     Toate acestea se întâmplă, în principal, din cauza incapacităţii echipei manageriale în gestionarea implementării şi din cauza faptului că nu ştiu sau nu vor să se bată pentru rezolvarea unor astfel de probleme. Ce face această echipă managerială în timpul cât Aquaserv se îndreaptă spre faliment? Veţi citi în cele ce urmează“.

Ovidiu Donciu.