Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Nativ şi tradiţional, românii au tendinţa de a contesta din fază incipientă orice hotărâre luată de autorităţi în scopul îmbunătăţirii situaţiei din diverse domenii...

„Nativ şi tradiţional, românii au tendinţa de a contesta din fază incipientă orice hotărâre luată de autorităţi în scopul îmbunătăţirii situaţiei din diverse domenii de activitate. La fel s-a întâmplat şi în ultimele zile, după intrarea oficială în vigoare a noului sistem al folosirii cardului de asigurări de sănătate în serviciile medicale. S-au creat o serie de legende, precum cea moldovenească cu blocarea cardurilor de sănătate în bancomatele băncilor, iar mass media a exagerat, pe alocuri, cazurile în care noul sistem nu a funcţionat ca la carte din prima zi.

Ceea ce va rămâne însă după ce lucrurile vor intra în normalitate, deoarece, precum ştim, orice minune nu ţine foarte multe zile, este realitatea conform căreia românii vor simţi cu adevărat câştigurile introducerii cardului de sănătate. Îmi permit să mă exprim şi în cunoştinţă de cauză, ca medic internist de 40 de ani, dar şi ca simplu român, beneficiar al sistemului. În consecinţă, pot fi şi sunt obiectivă şi încrezătoare în succesul acestui demers ambiţios.

Introducerea cardului de sănătate va avea, în primul rând, efecte favorabile pe termen mediu şi lung pentru toţi beneficiarii sistemului public de sănătate. Am văzut şi am simţit cu toţii influenţa unor servicii necontabilizate corespunzător până acum, respectiv faptul că s-au creat o serie de reţele care acţionau în detrimentul bolnavilor şi a bunilor platnici, decontând reţete false până şi pentru cazuri avansate de cancer. Din acest motiv, nu numai că listele de aşteptare pentru tratamentul unor afecţiuni grave s-au prelungit excesiv, dar, pe de altă parte, bugetul statului, consolidat prin contribuţiile oamenilor de bună credinţă, a fost serios prejudiciat prin astfel de mijloace neortodoxe şi ilegale. Introducerea noului sistem va aduce bugetului naţional economii considerabile, de milioane de euro, bani care se vor întoarce în sistem prin investiţii în creşterea calităţii condiţiilor şi prestaţiilor medicale oferite românilor. Utilizarea cardului de sănătate va face astfel imposibilă înregistrarea şi decontarea unor servicii medicale fictive, fapt îmbucurător atât pentru medici, cât şi pentru beneficiari, pentru pacienţi.

Cu siguranţă, orice sistem nou implementat este predispus la îmbunătăţiri şi corecţii. Acestea au început deja să fie puse în aplicare, şi, după primele zile în care nu toţi responsabilii au fost pregătiţi aşa cum se cuvine pentru noua organizare, efectele au fost îmbucurătoare, problemele informatice care asigurau funcţionarea cardului de sănătate fiind remediate în scurt timp. În primele două zile, după cum era şi normal, au existat aproape 15.000 de accesări pe secundă a sistemului informatic care gestionează noul card de sănătate, fapt ce reprezintă un flux uriaş, dificil de suportat. De la sfârşitul săptămânii trecute însă nu au mai fost semnalate probleme, aproape la nivelul întregii ţări, iar cazurile izolate încă nerezolvate au fost minore, ele fiind generate mai mult de aspecte organizaţionale, decât de cele tehnice. Sistemul a intrat deci în normal, există un număr obişnuit de accesări, iar autorităţile au dat asigurări că nu există pericolul blocării. Oricum, eventualele neconcordanţe au fost rezolvate corespunzător de către medici şi instituţiile medicale, cărora le-a fost recomandat în mod fără echivoc, de către conducerea Ministerului Sănătaţii, rezolvarea tuturor problemelor pacienţilor şi acordarea tratamentelor necesare. De altfel, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat oficial că mai mult de jumătate din numărul serviciilor medicale acordate în primele trei zile de la intrarea în vigoare a cardului de sănătate, respectiv 483.695 din 930.000, au fost oferite fără ca beneficiarii să utilizeze documentul, fapt ce vine să demonteze vocile rău-intenţionate care spuneau că pacienţilor neposesori de card nu le sunt rezolvate doleanţele.

Românii trebuie să ştie că există o permisivitate din partea autorităţilor până la funcţionarea în parametrii optimi a noului sistem. Astfel, serviciile medicale acordate copiilor şi persoanelor neasigurate se fac în continuare fără a fi nevoie de validarea cardului de sănătate. De asemenea, introducerea cardului din 1 mai a.c. nu modifică în nici un fel drepturile asiguraţilor la prestaţiile medicale din sistemul de stat, mai ales în ceea ce priveşte serviciile medicale de urgenţă, care se acordă şi în continuare fără a fi necesar cardul de sănătate.

Iată, aşadar, o serie de argumente reale pentru care sunt convinsă că noul sistem al acordării serviciilor medicale prin folosirea cardului de asigurat de sănătate îşi va dovedi cu prisosinţă utilitatea publică. Românii au dreptul la un sistem de sănătate riguros, corect şi predictibil, cu servicii prompte şi de calitate, iar introducerea noii metode va fi propice atât pentru respectarea drepturilor pacienţilor, în special, cât şi pentru însănătoşirea sănătăţii româneşti, în general.

 

Deputat PSD de Tulcea,                               12 mai 2015

Neviser ZAHARCU