Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„ÎNTREBARE Adresată: Doamnei Ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.  De către: Deputat PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu.  Obiectul întrebării: Reglementarea navigaţiei...

„ÎNTREBARE Adresată: Doamnei Ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

 De către: Deputat PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu.

 Obiectul întrebării: Reglementarea navigaţiei în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.

Stimată doamnă Ministru,

Accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” este departe de a fi reglementat, deşi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a iniţiat mai multe acte normative în scopul de a controla modul în care se practică navigaţia în zonă. Potrivit unei Hotărâri de Guvern lansate anul trecut în dezbatere publică de către Ministerul pe care îl conduceţi, pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor care navighează în Delta Dunării, viteza maximă admisă a acestora trebuia să fie de 15 km/h.

Acest fapt nu se petrece însă în realitate, şi vă pot oferi exemplul concludent al unui tânăr de 20 de ani, care a decedat în mod tragic după ce ambarcaţiunea în care se afla a fost lovită violent de o barcă cu motor care circula cu viteză excesivă, condusă de un cetăţean în stare de ebrietate. Accidentul s-a petrecut în decembrie 2013 pe braţul Sfântul Gheorghe, în apropiere de Murighiol. Patru tineri din localitate erau la pescuit cu două bărci, când o altă ambarcaţiune a intrat cu viteză în una dintre acestea. În urma impactului violent, doi dintre tineri au fost proiectaţi în apă, iar cel de 20 de ani a intrat în stop cardiorespirator în drum spre Spitalul Judeţean Tulcea, şi, cu toate eforturile medicilor, a murit în urgenţa unităţii.

Consider că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor trebuie să reglementeze în mod clar modul în care se practică navigaţia în Delta Dunării, mai ales în perimetrul protejat de lege al Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Foarte mulţi localnici mi-au semnalat că asemenea întâmplări precum tragicul accident de care v-am amintit se petrec frecvent pe canalele şi lacurile interioare ale Deltei, iar măsurile se lasă încă aşteptate.

Având în vedere aspectele amintite, vă întreb respectuos doamnă Ministru:

1. A fost adoptat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi, dacă da, ce presupune acesta?

2. Care sunt pedepsele aplicate celor care navighează în aria protejată a Deltei peste limitele impuse de actele normative în vigoare?

3. Ce intenţionaţi să întreprindeţi pentru evitarea unor eventuale tragedii de genul celei exemplificate mai sus?

 

Solicit răspuns scris.

Deputat PSD Tulcea,

Neviser ZAHARCU“.