Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul PSD Neviser Zaharcu atrage atenția asupra imposibilității pedepsirii agresorilor în cazurile de violență socială, verbală, psihologică sau sexuală Deputatul PSD Neviser Zaharcu atrage atenția asupra imposibilității pedepsirii agresorilor în cazurile de violență socială, verbală, psihologică sau sexuală
Deputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, s-a adresat ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Claudia-Ana Costea, printr-o interpelare parlamentară pe tema pedepsirii... Deputatul PSD Neviser Zaharcu atrage atenția asupra imposibilității pedepsirii agresorilor în cazurile de violență socială, verbală, psihologică sau sexuală

zaharcuDeputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, s-a adresat ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Claudia-Ana Costea, printr-o interpelare parlamentară pe tema pedepsirii agresorilor în diferitele forme ale violenţei domestice, comparativ cu situaţia din alte ţări. Parlamentarul social democrat a subliniat, în demersul său, că Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată în 2014, prevede, la art. 4, că violenţa în familie se manifestă sub următoarele şapte forme: verbală, psihologică, fizică, sexuală, economică, socială şi spirituală.
„Cu toate acestea, a continuat deputatul tulcean, cea mai mare parte dintre aceste forme de manifestare ale violenţei domestice nu pot fi probate de către autorităţile abilitate să ancheteze astfel de cazuri şi să-i pedepsească pe cei vinovaţi”. Neviser Zaharcu a exemplificat cu situațiile de violenţă socială, verbală, psihologică sau sexuală, “care au loc, aproape în fiecare speţă în parte, în locuri intime, în mijlocul familiei, respectiv în casă sau, în orice caz, în spatele unor uşi închise”.
Având în vedere consideraţiile prezentate, liderul OFSD Tulcea a trimis următoarele întrebări ministrului Muncii: „1. Câte cazuri de violenţă domestică verbală, psihologică, fizică, sexuală, economică, socială şi spirituală au fost pedepsite în ultima perioadă în România?; 2. În ce mod se poate proba un caz de violenţă din fiecare formă a violenţei în familie în parte, având în vedere că ele se petrec în cadru intim?; 3. Câţi agresori au fost declaraţi vinovaţi pentru comiterea de violenţe în familie şi care au fost pedepsele aplicate, în ultimii ani?; 4. Ce prevede legislaţia din alte ţări ale lumii, respectiv Statele Unite ale Americii, Germania şi Marea Britanie, cu privire la pedepsirea vinovaţilor de astfel de violenţe?”
„În astfel de situaţii, dacă victima este supusă unui abuz din partea partenerului, delictul este extrem de dificil de probat, fiind vorba o conjunctură conform tiparului «cuvântul meu contra cuvântului lui!». În aceste condiţii, este extrem de important să învăţăm din experienţa altor ţări despre modul în care se pedepsesc agresorii din circumstanţele amintite, cu atât mai mult cu cât în România suntem încă la început de drum din acest punct de vedere”, a concluzionat deputatul Neviser Zaharcu.

Biroul de Presă al deputatului PSD Tulcea Neviser Zaharcu, 6 ianuarie 2016