Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Festivalul „Peștișorul de Aur”, la cea de-a XXIII- a ediție, din nou, pe scena tulceană Festivalul „Peștișorul de Aur”, la cea de-a XXIII- a ediție, din nou, pe scena tulceană
Sâmbătă, 8 august, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat la festivitatea de deschidere a celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Internaţional de... Festivalul „Peștișorul de Aur”, la cea de-a XXIII- a ediție, din nou, pe scena tulceană

pestisor 2Sâmbătă, 8 august, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat la festivitatea de deschidere a celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”. Manifestarea s-a desfășurat în Piaţa Tricolor din municipiu, în prezența oficialităților locale, a membrilor juriului și a tuturor ansamblurilor participante.
Preşedintele Horia Teodorescu a salutat artiștii veniți din țară și de peste hotare, personalităţile din lumea artistică prezente în juriu şi a urat concurenţilor mult succes în această competiţie.
„Iată-ne ajunși în fața unei noi ediții a Festivalului Internațional de Folclor «Peștișorul de Aur», cel mai mare regal folcloric nord-dobrogean, care a în acest an împlinește frumoasa vârstă de 23 de ani. Mă simt deosebit de onorat să asist la această sărbătoare a tradițiilor populare din țară și de peste hotare, care, an de an, aduce în prim-planul vieții culturale tulcene modul simplu al strămoșilor noștri de a se exprima prin cântec și dans. Pentru că, să nu uităm, folclorul este oglinda timpurilor străvechi, păstrând obiceiuri specifice pentru fiecare moment important al vieții și culturii unui popor. Tot în acest an, se împlinesc și 25 de ani de la înființarea Ansamblului Folcloric «Dorulețul», pe care-l putem numi, fără a exagera, piatra de temelie a Festivalului «Peștișorul de Aur», acesta din urmă născându-se în anul de grație 1993, din dorința de a promova și de a purta spre excelență evoluția «Dorulețului». Pentru a organiza o manifestare de asemenea amploare, a fost nevoie de un efort supraomenesc, iar meritul este în întregime al maestrului coregraf Ștefan Coman, fără de care județul Tulcea ar fi mult mai sărac în evenimente cultural-artistice și căruia eu, personal, îi mulțumesc pentru dragostea pe care o manifestă față de folclor, dar și pentru pasiunea cu care a îndrumat de-a lungul timpului pașii tinerilor artiști pe această cale. În încheiere, țin să doresc mult succes tuturor participanților la această competiție și să felicit organizatorii acestui festival folcloric pentru evenimentul deosebit pe care ni-l oferă și-n acest an”, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu
Maestrul Coregraf Ştefan Coman, directorul festivalului, a mulţumit tuturor instituţiilor care finanţează an de an acest eveniment, membrilor juriului, între care s-a numărat și cunoscutul maestru coregraf Marin Barbu, pentru interesul acordat evenimentului, precum şi invitaţilor veniţi din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.
Dimensiunea acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor Peştişorul de Aur este una impresionantă: aproximativ 1100 de invitaţi din 12 ţări, între care se numără, în premieră, state ca Austria, Coreea și Republica Populară Chineză, prin provincia Taiwan. Din România sunt prezente ansambluri din 11 județe, judeţul Tulcea fiind reprezentat de 5 grupuri folclorice .
Consiliul Județean Tulcea este, și-n acest an, cofinanțator al acestei manifestări, alături de Primăria Municipiului Tulcea, prin Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”, și de Inspectoratul Școlar Județean.

Comunicat de presă