Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Nataşa Alina Culea, scriitoarea născută în Tulcea în 01.10.1980, a debutat pe piaţa cărţilor în România, Basarabia, dar şi în diaspora, publicând două romane...

Nataşa Alina Culea, scriitoarea născută în Tulcea în 01.10.1980, a debutat pe piaţa cărţilor în România, Basarabia, dar şi în diaspora, publicând două romane la editura ePublishers. În ordinea apariţiei lor pe piaţă, acestea se numesc: „Nataşa, bărbaţii şi psihanalistul” (noiembrie 2014) şi „Marat. Iubirea are spini” (februarie 2015). Cărţile au fost lansate atât în România, cât şi în Basarabia, primite cu entuziasm de publicul larg.

Cum a fost prima lansare de carte?

Prima lansare a fost emoţionantă şi puţin confuză, eram la început. Ştiam că drumul scrisului va fi fără întoarcere, aşa că m-am adaptat. Lansările ambelor cărţi au avut loc în Bucureşti şi au fost presărate cu moment muzicale, din bunăvoinţa profesoarei de pian şi canto Laura Ştefan. Au cântat live Vivienne Clement şi Ana-Maria Lungu. A fost o experienţă multiculturală, Vivienne cântând în franceză, iar Ana-Maria în rusă. Cărţi şi muzică, ce poate înalta sufletul mai mult de atât?! Lansarea de carte mi-a deschis o fereastră de comunicare cu cititorii şi aşa am înţeles cât de important este să te adresezi oamenilor, cât de dornici sunt şi ei de schimbare şi de reorientarea către literatura românească, după bombardamentul marketingului extern.

Cum a fost lansarea cărţilor în Basarabia şi de ce acolo?

Surprinzător, nu m-am aşteptat la o asemenea primire călduroasă. Evenimentul a fost organizat impecabil de către dna Ala Mutilica (şefa de serviciu) şi de colegele dânsei din cadrul Bibliotecii Publice Raionale Ungheni. Am rămas impresionată de această deschidere a lor către nou, către literatura românească. Lansarea cărţilor în Basarabia a fost un prilej să cunosc oameni deosebiţi, să mă simt ca acasă, într-un mod inexplicabil.

Ce subiecte abordezi în romanele tale?

„Nataşa, bărbaţii şi psihanalistul” este un roman chick lit, uşor de citit, dinamic. Este mai complex decât pare la prima vedere, datorită perspectivei psihanalitice, o perspectivă profund conectată la emoţii. Tema principală a romanului dezvăluie complexitatea interacţiunii bărbat-femeie, într-un context actual, Bucureştiul de astăzi. Personajul Nataşa, intra în diverse relaţii cu bărbaţi nepotriviţi, relaţii din care iese mai puternică şi mai conştientă de identitatea ei. Cartea este uşor amuzantă, alteori ironică, atunci când nu este de-a dreptul dramatic, exaltată, aşa că veţi parcurge emoţii felurite, conectându-vă astfel la propriul fond emoţional.

A doua carte, „Marat. Iubirea are spini” este un roman de dragoste, ce o să vă poarte pe meleaguri îndepărtate, deoarece personajul feminin principal, Alina, este o fotografă care călătoreşte intens. Povestea iubirii tulburătoare dintre Alina şi Marat, începe în anul 2000, Beijing-China. Ştiţi, acel gen de iubire care transcede spaţiul, timpul şi paradigmele societăţii. Când am terminat de scris acest roman, am fost epuizată emoţional şi cititorii vor înţelege exact de ce.

Ai călătorit mult? Cum te simţi în Tulcea, locul tău de baştină?

Călătoriile sunt adevărata mea casă, dar Tulcea va fi mereu reperul meu. În romanul „Nataşa, bărbaţii şi psihanalistul”, sunt inserate pasaje în care descriu frumuseţile Deltei, dar şi unicitatea obiceiurilor nealterate de timp a haholilor din regiunea Tulcei. M-am născut într-o astfel de comunitate, care păstra cu sfinţenie calendarul “pe vechi” şi datinile transmise din generaţie în generaţie. Când eram mică, în jurul meu se vorbea rusă, dar din păcate, asta s-a pierdut în timp.

Ce rol are Social Media în promovarea romanelor tale?

Blogul pe care scriu, precum şi pagina de Facebook a cărţii „Nataşa, bărbaţii şi psihanalistul” este canalul meu de comunicare cu cititorii. Acolo schimbăm impresii, aprecieri, fac cunoştinţă cu oameni interesaţi de scris, cu alte cuvinte, comunicăm.

Ce le transmiţi cititorilor Ziarului de Tulcea?

Să nu uite de plăcerea cititului! Sper că în viitorul apropiat să am o lansare de carte şi în Tulcea, iar cu această ocazie să ne cunoaştem mai bine.