Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

La Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea din Parcul Monumentul Independenţei va avea loc vernisajul expoziţiei „O Europă unită la 1856” La Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea din Parcul Monumentul Independenţei va avea loc vernisajul expoziţiei „O Europă unită la 1856”
Luni, 14 noiembrie 2016, ora 11, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Dobrogei, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea din Parcul Monumentul Independenţei va... La Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea din Parcul Monumentul Independenţei va avea loc vernisajul expoziţiei „O Europă unită la 1856”

afisLuni, 14 noiembrie 2016, ora 11, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Dobrogei, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea din Parcul Monumentul Independenţei va avea loc vernisajul expoziţiei „O Europă unită la 1856”, organizată de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea în colaborare cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi. Manifestarea este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Comisiei Europene a Dunării (CED), instituţie internaţională, constituită în 1856, prin prevederile Tratatului de Pace încheiat în cadrul Congresului de la Paris. Comisia avea ca sarcină efectuarea lucrărilor necesare navigaţiei pe Dunăre şi instituirea unui regim de libertate la gurile de vărsare ale fluviului. Este cea mai importantă instituţie internaţională care şi-a desfăşurat activitatea pe teritoriul statului român independent, chiar în provincia nou integrată României, contribuind indirect la integrarea economiei româneşti şi a porturilor dunărene în circuitele comerciale europene.

Un rol deosebit în realizarea expoziţiei l-a avut domnul Gheorghe Comârzan, locuitor al Sulinei, un pasionat al istoriei în general şi al CED-ului în special, care ne-a oferit pentru etalare o serie de obiecte, mărturii ale prezenţei instituţiei europene la Sulina.

Expoziţia aduce în prim-plan, prin intermediul fotografiilor şi al documentelor de epocă din colecţiile celor două instituţii partenere, lucrările de mare anvergură realizate pentru ameliorarea şenalului navigabil între Sulina şi Brăila, aspecte privind organizarea administrativă a CED, dar şi evoluţia urbanistică a oraşelor Galaţi, Tulcea şi în special a Sulinei în cei 80 de ani de activitate ai CED. De un interes aparte sunt planurile cartografice, opera echipei inginerului englez Charles Hartley, numit «părintele Dunării», realizate pe braţul şi la Gura Sulina. Vizitatorii pot admira de asemenea atât obiecte de artă decorativă, care înfrumuseţau palatele Comisiei de la Sulina şi Galaţi, cât şi pe cele folosite de comisarii europeni (porţelanuri de Sevres, tacâmuri şi sfeşnice de argint), dar şi instrumente topografice, de navigaţie, precum şi unelte folosite de către specialiştii şi lucrătorii CED.

Expoziţia va putea fi vizitată de public în perioada14 noiembrie 2016 – 15 mai 2017 la Muzeul de Istorie şi Arheologie Tulcea, de marţi până duminica, între orele 8.00 – 16.00.