Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Mica Unire, celebrată la Tulcea Mica Unire, celebrată la Tulcea
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu,prefectul Lucian Furdui și vicepreședintele Dumitru Mergeani au particpat, miercuri dimineață, începând cu ora 10.00, la manifestările organizate de... Mica Unire, celebrată la Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu,prefectul Lucian Furdui și vicepreședintele Dumitru Mergeani au particpat, miercuri dimineață, începând cu ora 10.00, la manifestările organizate de Prefectura Tulcea și Garnizoana Tulcea cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.
24 Ianuarie reprezintă momentul în care fostele principate Moldova și Țara Românească au format, la momentul 1859, România în prima sa formă, devenită, 59 de ani mai târziu, România Mare.
„Este un an de o mare importanță istorică pentru existența României de astăzi: în Anul Centenar, ne aplecăm cu deosebit interes asupra momentelor care au dus, în 1918, la unirea tuturor românilor între aceleași granițe“, a transmis președintele Horia Teodorescu.
Acum 159 de ani, în Moldova, Adunarea electivă formată din 48 de deputaţi l-a ales în unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, şeful partidei unioniştilor moldoveni. Lucrurile nu stăteau la fel de simplu în Ţara Românească, acolo unde alegerile urmau să se ţină pe 24 ianuarie, iar locţiitorii domneşti erau antiunionişti și Adunarea electivă era dominată de conservatori. Bucureștenii au fost, așadar, mobilizaţi pentru a susţine candidatura lui Cuza. În şedinţa din 24 ianuarie 1859, deputatul Vasile Boerescu a propus candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, pornind de la ideea că textul Convenției de la Paris nu prevedea expres ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane distincte. Astfel, în urmă cu 159 de ani, Alexandru Ioan Cuza, votat în unanimitate, a devenit domnitor al celor două principate, iar, pe parcursul domniei sale, unirea Moldovei cu Țara Românească a fost recunoscută de către marile puteri.
„Este de datoria noastră, a urmașilor unor români care au scris istorie, să celebrăm aceste momente cu o înaltă semnificație istorică pentru devenirea României de astăzi. Este un privilegiu pentru noi să ne amintim cu respect de cei care au reușit să realizeze un deziderat împlinit, în totalitate, la momentul 1918“, a mai adăugat președintele Horia Teodorescu.

Spectacol organizat cu ocazia zilei de 24 Ianuarie

În continuarea programului festiv prilejuit de sărbătorirea Micii Uniri, Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreședintele Dumitru Mergeani și administratorul public al judeţului, Vasile Strat, au participat, începând cu ora v11.30, la spectacolul organizat de Consiliul Județean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea și Ansamblul Artistic „Baladele Deltei“ la Sala Polivalentă din municipiu.

„Este a treia oară în ultimele luni când ne întâlnim pentru a participa la astfel de evenimente: după 14 Noiembrie, Ziua Dobrogei, atunci când am sărbătorit, împreună, Unirea Dobrogei cu Patria Mamă, am avut bucuria de a marca, tot împreună, Marea Unire de la data de 1 decembrie 1918. Iată că, astăzi, ne vedem din nou și celebrăm un moment istoric cu o semnificație deosebită: unirea Principatelor Române. Este o onoare deosebită pentru noi să fim alături de tulceni și să marcăm, împreună, o zi cu o semnificație deosebită pentru istoria poporului românesc“, a transmis președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
Au cântat, pentru publicul tulcean, Maria Ionescu Căpitănescu, Marius Ciprian Pop, Călin Brăteanu, Maria Stoianov și Grupul „Ethnos“ din Republica Moldova, Grupul Vocal „Cantus Libera“, Grupul Vocal „Magia Deltei“, Ansamblul Artistic „Baladele Deltei“, Ansamblul Folcloric de Copii „Dorulețul“.