Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

 Până la finalul anului 2013 va începe procesul de achiziţie a lucrărilor pentru cea de-a doua etapă a proiectului care are ca scop protecţia...

 Până la finalul anului 2013 va începe procesul de achiziţie a lucrărilor pentru cea de-a doua etapă a proiectului care are ca scop protecţia localităţii Ceatalchioi din Delta Dunării.

Investiţia va fi finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 (prin Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice).

O investiţie esenţială pentru oamenii Deltei

 Viiturile de pe Dunăre, din perioada iunie – iulie 2010,  au avut ca efect ruperea digului inelar al incintei Sireasa, atât de brațul Chilia cât și de apele de pe canalele Sireasa și canalul Mila 36.

Ruperea digului s-a produs, în principal, într-un sector în care albia minoră a braţului Chilia a fost puternic erodat, mai exact în zona de curbură, înaintând  cu peste 150 de metri în interiorul malului românesc. A fost distrusă, astfel, zona dig-mal, astfel că, într-un final, digul existent s-a prăbuşit. De asemenea, digul a fost afectat în zona localităţilor Sălceni şi Plaur.

Preşedintele Horia Teodorescu: „Luăm în calcul impactul unei calamităţi asupra locuitorilor din această zonă“

 Şeful administraţiei judeţene explică de ce este necesară o astfel de lucrare la momentul de faţă:

„O astfel de investiţie este oportună, mai ales dacă luăm în calcul pagubele materiale produse de viiturile înregistrate în ultimii zece ani, dar şi valoarea la care se ridică pagubele potenţiale dacă nu va fi realizată această investiţie. Trebuie să ne gândim, în acest sens, şi la impactul pe care îl poate avea o astfel de calamitate asupra locuitorilor din zona Deltei, dar şi asupra activităţilor turistice din acest colţ al României“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Prima documentaţie, întocmită în 2010

 În anul 2010 a fost elaborată documentaţia tehnico-economică, mai exact studiul de fezabilitate. În 2011, prin Hotărârea de Guvern 331, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici. Valoarea totală a investiţiei, la momentul acela,  se ridica la 68,4 milioane de lei (cu TVA) şi se referea la refacere breşe (1,28 kilometri), supraînălţare dig (pe 5,7 kilometri) şi construcţia unui dig nou (9,5 kilometri).

Atât în 2011, cât şi în 2012 au fost actualizate sumele necesare pentru investiţie. La finalul anului 2012, valoarea totală a proiectului se ridica la 72,6 milioane de lei. În anul 2012 s-a întocmit Proiectul Tehnic, realizat pe baza unor studii de teren detaliate întocmite  după retragerea apelor din incinta Sireasa.

Ce s-a făcut în prima etapă

Până acum, s-a finalizat închiderea de breșelor din drumul care face legătura între Tudor Vladimirescu şi Ceatalchioi (DJ 222N),  pe tronsonul aferent zonelor afectate (0,288 kilometri), a fost supraînălţat digul Călin Podișcă pe o lungime de 1.970 de metri, la cote  și dimensiuni  parțiale. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 6,2 milioane de lei.

Ce urmează să se realizeze în etapa a doua

Până la finalul acestui an vor fi demarate procedurile pentru achiziţia lucrărilor prevăzute în etapa a doua a proiectului. Această etapă cuprinde toate lucrările pentru obţinerea linei de apărare a localităţii Ceatalchioi: este vorba despre realizarea digului Călin Podişcă  (finalizare la cota finala), a digului Sireasa – Podişcă Călin, a Digului Potcoavă Ceatalchioi, a digului Ceatalchioi-Plaur, digului braţ Chilia – Ceatalchioi, digului braţ Chilia Plaur şi realizarea unor staţii de pompare.