Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Octavian Marius Popa (deputat PNL de Tulcea) despre “corupția din PDL” Octavian Marius Popa (deputat PNL de Tulcea) despre “corupția din PDL”
  După ce ani de zile puterea a făcut din lupta anti-corupţie prilej de retorică ieftină, opinia publică are acum confirmarea practică şi limpede... Octavian Marius Popa (deputat PNL de Tulcea) despre “corupția din PDL”

 

După ce ani de zile puterea a făcut din lupta anti-corupţie prilej de retorică ieftină, opinia publică are acum confirmarea practică şi limpede a ceea ce ştia de mult: în afară de faptul că actuala putere este cea mai incompetentă din ultimii 20 de ani, ea este şi cea mai coruptă.

Este acum mai puţin important dacă am asistat la o reglare de conturi în interiorul PDL. Este posibil ca acesta să fie şi un avertisment pe care Traian Băsescu îl arată lui Emil Boc şi partidului său. De altfel, Traian Băsescu a afirmat de curând că PDL devine slab datorită scandalurilor de corupţie şi este nevoie de forţe politice noi.

Cazurile de la Cluj , care îi vizează pe apropiaţii premierului Emil Boc, sunt o confirmare a corupţiei actualei puteri, a instituirii unui sistem clientelar fără precedent.

Până acum, Emil Boc a pozat într-un personaj corect, cinstit, departe de scandaluri, când în realitate el a girat şi legitimat în funcţii publice personaje corupte.

În timp ce Monica Macovei face aşa-zise coduri de integritate, iar Emil Boc vorbeşte despre etică, în încercarea de a păcăli opinia publică, reprezentanţii la nivel local ai PDL şi-au creat o reţea de interese şi corupţie.

Bugetul

Bugetul anului viitor va fi cel mai sărac buget pe care îl va avea România de foarte mulţi ani. Deficitul bugetar nu va ajunge nici pentru plata costului datoriei publice.

Sumele de la buget pentru SRI, SIE, SPP vor creşte, în vreme ce pensiile vor fi îngheţate, iar bugetarii nu-şi vor recupera pierderile salariale.

Orice variantă de deficit sub 2% este nerealizabilă în 2012. Obiectivul mascat al actualului guvern este ca, anul viitor, să ajungă tot la un deficit de 3% sau peste, dar să utilizeze, prin rectificari repetate, miliarde de euro în scopuri electorale.

În anul 2012, se preconizează peste 11 miliarde de lei dobanzi la datoria publică, reprezentând peste 2% din PIB. Aceasta înseamnă că, de fapt, dacă tot deficitul se duce pe datoria publică, practic, finanţarea sectorului public se va face cu un buget excedentar. Toate alocările vor fi dramatic reduse faţă de 2011.

Consolidare fiscală înseamnă normalizare şi mai bună funcţionare a statului. Un stat care nu-şi îndeplineşte responsabilităţile fundamentale, este un stat care se vlăguieşte, nu care se consolidează. De aceea, ideea reducerii deficitelor pe spinarea bolnavilor cronici, prin reducerea dramatică a cheltuielilor pentru educaţie, sănătate, cultură şi cercetare, prin îngheţarea pensiilor şi reducerea veniturilor bugetarilor, nu este un pas spre stabilizare, ci este o continuare a destabilizării.

Guvernul vorbeşte în permanenţă de creşterea investiţiilor. În realitate însă, din 2008, investitiile scad întruna – investiţiile străine directe, aflate printre principalele motoare ale creşterii economice, au scăzut de la 9,5 miliarde euro în 2008, la sub 2 miliarde de euro în 2011. Aşa cum merg lucrurile sub actuala guvernare, este posibil ca în 2012, în privinţa investiţiilor străine directe, să vorbim deja în termeni de zecimale.

Rata investiţiilor (totalul investiţiilor în PIB) a fost de 32% în 2008 şi scade la 20% în 2011. Cheltuielile de capital scad în termeni reali în 2011, faţă de 2008, cu aproape 30%.

Faptul că în faţa acestei situaţii dramatice premierul Emil Boc şi membrii Cabinetului anunţă pentru 2013 deficit bugetar 0, iar noi ştim că numai plata dobanzilor va fi 2% din PIB, arată că avem un guvern inconştient, care învaţă mai degrabă din practicile anilor ’80 ale lui Nicolae Ceauşescu, decât din manualele de democraţie.

Iniţiativele USL- moţiune de cenzură în cazul asumării răspunderii pe comasarea alegerilor şi reducerea numărului de parlamentari, moţiuni simple pe transporturi şi interne.

Uniunea Social Liberală va depune moţiune de cenzură în cazul în care guvernul Boc îşi va angaja răspunderea pe comasarea alegerilor şi pe o anumită formulă de reducere a numărului de parlamentari.

În ceea ce priveşte reducerea numărului de parlamentari, USL are o poziţie foarte clară, susţinută de proiectul de lege depus în acest sens la Parlament. Suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari, o reducere semnificativă şi nu una de faţadă şi cu o reducere care să respecte principiul constituţional al proporţionalităţii, în sensul în care reprezentanţii în Parlament ai cetăţenilor să aibă în spate un număr aproximativ egal, comparabil de alegători.

Reducerea numărului de parlamentari se poate realiza în baza proiectului USL, dacă tot se doreşte o reducere semnificativă, iar această lege poate fi votată în regim normal, nefiind nevoie de asumarea răspunderii guvernului.

USL îşi reiterează poziţia şi se declară împotriva comasării alegerilor. Demersul coaliţiei de guvernare încalcă practic spiritul democratic, dreptul cetăţeanului de a întelege exact pentru ce votează şi dreptul candidaţilor de a face o campanie electorală ţintită pe o anumită funcţie. De asemenea, prin comasarea alegerilor se încalcă practicile şi recomandările europene în domeniu.

Uniunea Social Liberală va depune, totodată, două moţiuni simple împotriva ministrului Transporturilor, Anca Boagiu şi a ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.

Moţiunea împotriva ministrului Transporturilor, care va fi depusă la Camera Deputaţilor , se va referi la gradul redus al absorbţiei fondurilor europene, la construcţia deficitară de autostrăzi şi la intenţia guvernului de a privatiza CFR Marfă.

Moţiunea împotriva lui Traian Igaş, care va fi depusă la Senat , vizează deficienţele în organizarea recensământului naţional, implicarea prefectului de Constanţa, Claudiu Palaz, în desfăşurarea referendumului organizat de Consiliul Judeţean şi intenţiile anunţate politic de PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării.

Deputat – OCTAVIAN MARIUS POPA

SURSA: WWW.POLITICALOCALA.RO

 P.S.Declaratie anterioara declaratiei de dragoste impusa de la nivel central