Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Siguranța rutieră – prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea Siguranța rutieră – prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea
Siguranţa rutieră este o problemă de importanţă majoră la nivel mondial, având în vedere faptul că anual, în accidente de circulaţie, îşi pierd viaţa... Siguranța rutieră – prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea

accidentSiguranţa rutieră este o problemă de importanţă majoră la nivel mondial, având în vedere faptul că anual, în accidente de circulaţie, îşi pierd viaţa ori sunt vătămate peste 1,3 milioane de persoane, iar alte 20 de milioane sunt rănite, pagubele materiale înregistrate ca urmare a evenimentelor rutiere ridicându-se la sute de milioane de euro.

În 2010, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat perioada 2011-2020 ca fiind “Decada Acțiunilor pentru Siguranța Rutieră”, cu scopul de a reduce mortalitatea generată de accidentele rutiere din întreaga lume prin intensificarea şi coordonarea eforturilor tuturor factorilor responsabili la nivel naţional, regional şi global.

În acest context, Comisia Europeană a stabilit ca obiectiv generalreducerea cu 50%, până în 2020, a numărului de persoane decedate în accidente rutiere pe şoselele Europei.

Analiza evoluţiei dinamicii accidentelor rutiere, la nivelul județului Tulcea, a relevat faptul că în perioada 01.01. – 22.08.2017, pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere din jud. Tulcea, s-au produs 42  accidente rutiere grave (-5 faţă de aceeași perioadă a anului 2016), în urma cărora 10 persoane au decedat (+1 faţă de 2016), 41 persoane au fost rănite grav (-2 faţă de perioada 2016) şi 32 persoane au fost rănite uşor (+11 faţă de 2016).

 După locul producerii accidentelor, 22 au fost înregistrate în localitate și 20 în afara localității.

După intervalul orar, cele mai multe accidente rutiere s-au produs în intervalul orar 14,00 – 22,00 (23 accidente), iar 15 accidente s-au produs în intervalul 06,00 – 14,00.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere, la nivelul județului Tulcea, sunt: viteza (în cazul a 10 accidente), pietonii (traversare neregulamentară sau pietoni pe carosabil – 6 accidente), neacordare prioritate pietoni (5 accidente), nerespectarea distanței între vehicule (5 accidente).                 

Pentru îmbunătăţirea activităţii şi asigurării unui climat de siguranţă rutieră, Poliția Rutieră își propune adoptarea unui mod de acţiune coerent şi eficace, concentrat pe combaterea principalelor cauze generatoare de accident, în zonele şi intervalele orare cu risc rutier crescut.

De asemenea, va urmări permanent folosirea dispozitivelor de retenţie pentru copii şi a centurilor de siguranţă de către ocupanţii autovehiculelor, respectiv utilizării căştilor moto de către mopedişti.

Activităţile educativ – preventive vor fi orientate către grupurile vulnerabile de participanţi la trafic (pietoni, mopedişti, motociclişti, biciclişti) şi categoriile de vârstă cu risc crescut: copii, tineri cu vârste cuprinse între 18 – 25 de ani şi persoane vârstnice.

 

RECOMANDARI ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:

Neadaptarea vitezei la conditiile de drum reprezinta una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!

  • Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum si de trafic!
  • Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
  • Folosiţi corect luminile, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, ploaie abundentă sau ceaţă densă!
  • Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!
  • Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident;
  • Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;
  • Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri.
  • Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!
  • Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!

 

RECOMANDARI PENTRU MOTOCICLIȘTII PARTICIPANȚI LA TRAFIC:

  • Evitaţi accelerările excesive şi nu depăşiţi limitele legale de viteză!
  • Evitaţi deplasarea între benzile de circulaţie!
  • Purtaţi atât dumneavoastră cât şi pasagerul care vă însoţeşte căşti de protecţie omologate!
  • Nu conduceţi în timp ce va aflaţi sub influenta băuturilor alcoolice!
  • Nu faceţi „slalom” printre autovehiculele aflate în mişcare!
  • Asiguraţi-vă că dispuneţi de spaţiu de frânare suficient!

 

RECOMANDARI PREVENTIVE ÎN ATENTIA PIETONILOR:

Vă reamintim cateva recomandări de care trebuie să tineti cont atunci cand va aflati in postura de pieton, pentru a nu ajunge în cea de victimă:

  • Traversaţi drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor iar în lipsa acestora pe la colţul străzilor, după ce v-aţi asigurat în prealabil că din ambele sensuri nu se apropie nici un autovehicul;
  • Nu vă angajaţi în traversarea străzi în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
  • Respectaţi culorile semaforului electric;
  • Circulaţi numai pe trotuare iar în lipsa acestora pe potecile laterale ale drumului public;
  • Circulaţi numai pe partea stângă a drumurilor publice, dacă acestea nu au trotuare sau poteci;
  • Sunt interzise deplasările în grup pe partea carosabilă a drumurilor publice!

 

FIŢI RESPONSABILI ÎNTOTDEAUNA CÂND TRAVERSAŢI STRADA! COMPORTAMENTUL DUMNEAVOASTRĂ ÎN CALITATE DE PIETON ARE URMĂRI DIRECTE ŞI ASUPRA CELORLALŢI PARTICIPANŢI LA TRAFIC!

 

RECOMANDĂRI ÎN ATENȚIA PĂRINȚILOR – PREVENIȚI VICTIMIZAREA COPIILOR DVS. PRIN ACCIDENTE DE CIRCULATIE!

Pentru a preveni implicarea copiilor dvs. în accidente de circulaţie, Poliţia recomandă părinţilor să-i înveţe pe cei mici:

  • să circule numai pe trotuare;
  • să nu staţioneze pe bordura trotuarelor deoarece se pot dezechilibra şi cădea în faţa maşinilor;
  • să nu traverseze drumurile publice prin alte locuri decât prin cele special amenajate şi semnalizate prin indicatoare sau marcaje;
  • acolo unde nu există amenajate trotuare sau poteci laterale să se deplaseze numai pe partea stângă a drumurilor, cât mai aproape de marginea acestora, dar nu în grup ci în şir unul după altul;
  • să nu se joace pe partea carosabilă a drumurilor publice ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădiniţe, pe terenurile de sport şi întotdeauna sub supravegherea unui adult;
  • să nu se angajeze în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;

 

Numai respectând regulile de circulaţie, putem avea un trafic rutier în siguranţă!