Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Specialiştii vor discuta la Tulcea despre „Politica Romei în bazinul Mării Negre“ Specialiştii vor discuta la Tulcea despre „Politica Romei în bazinul Mării Negre“
Un proiect european în valoare de 385.483,06 de euro, „Marea Neagră – Unitate şi diversitate în Antichitatea Romană”, implementat de Consiliul Judeţean, va aduce... Specialiştii vor discuta la Tulcea despre „Politica Romei în bazinul Mării Negre“
Plaja Sulina

Plaja Sulina

Un proiect european în valoare de 385.483,06 de euro, „Marea Neagră – Unitate şi diversitate în Antichitatea Romană”, implementat de Consiliul Judeţean, va aduce la Tulcea specialişti din zece ţări *Anual, 25 de studenţi din ţările din bazinul Mării Negre şi din Europa vor participa la tabăra de arheologie de la cetatea Ibida

 Work-shop-uri, o expoziţie itinerantă care va atrage zeci de mii de vizitatori, o reţea de instituţii culturale care să promoveze valorile din bazinul Mării Negre şi dotarea unor instituţii de cultură din judeţul Tulcea: acestea sunt numai o parte din rezultatele aşteptate de conducerea Consiliului Judeţean Tulcea în urma proiectului lansat în acest an.

Finalitatea proiectului este colaborarea tuturor tipurilor de entităţi implicate în cercetarea, protejarea, gestionarea patrimoniului cultural (arheologic) din ţările care circumscriu bazinul Mării Negre: institute de cercetare, muzee, universităţi, reprezentanţi ai autorităţilor administrative locale.

Beneficii pentru cultură

 Ce este nou şi important în cadrul acestui proiect: faptul că autoritatea  publică locală conştientizează nevoia şi importanţa cunoaşterii trecutului istoric şi a moştenirii culturale a ţărilor din bazinul Mării Negre ca bază a promovării acestor valori.

La finalul proiectului, în anul 2015, va exista o reţea de instituţii ştiinţifice, culturale, cu funcţii administrative la nivelul ţărilor implicate în proiect care să dezvolte acţiuni comune pentru cunoaşterea şi promovarea moştenirii culturale romane din bazinul Mării Negre.

În plus, proiectul aduce şi importante rezultate concrete pentru cultura din judeţul Tulcea: va fi dotat spaţiul expoziţional de la Muzeul de Istorie şi Arheologie, laboratorul de restaurare şi a fototeca Institutului de Cercetări Eco Muzeale, dar şi baza arheologică Ibida – Slava Rusă.

Rezultat aşteptat: zeci de mii de vizitatori

 Pentru implementarea acestui proiect, o sută de specialişti de la 21 instituţii din 11 ţări vor fi implicaţi într-o activitate comună la nivel transnaţional. De asemenea, 100 de specialişti din instituţiile partenere şi asociate vor participa la  workshop-uri şi seminarii.

La seminarul final „Moştenirea culturală în Balcani” urmează să participe toţi reprezentanţii autorităţilor locale din zonele de implementare a proiectului şi câte un reprezentant din cadrul ministerului culturii  şi din cadrul ministerului turismului din cele şapte ţări partenere.

În plus, anual, un număr de 25 de studenţi din ţările din bazinul Mării Negre şi din Europa vor participa la tabăra de arheologie de la cetatea Ibida.

Expoziţia itinerantă, în primăvara anului viitor

 De asemenea, se aşteaptă ca la expoziţia itinerantă să participe 50.000 de persoane.

După cum spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Tulcea, lansarea expoziţiei itinerante comune va avea loc la sfârşitul lunii martie 2014, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea.

Tot cu aceasta ocazie va avea loc un workshop „Politica Romei în Bazinul Mării Negre”. La evenimente vor participa specialişti din România, Grecia, Ucraina, Bulgaria, Moldova, Georgia,  Marea Britanie, Italia, Turcia.

La lansarea expoziţiei itinerante de la sediul fiecărui partener vor avea loc workshop-uri ştiinţifice cu următoarele teme: Chişinau, mai 2014 – „Izvoare ale istoriei Pontului Euxin în Epoca Romană“, Yalta, Ucraina, iunie 2014 –  „Autohtoni, Greci, Romani şi Populaţii Barbare în zona Mării Negre în Epoca Romană“, Batumi, Georgia, septembrie 2014 – „Monede Romane versus Monede Locale în aria Pontului Euxin în Epoca Romană“, Thessaloniki, Grecia,  noiembrie 2014 – „Arhitectura în zona Mării Negre în Epoca Romană“,  Sinop,  Turcia, ianuarie 2015 – „Ceramica  – Marker al relaţiilor economice în Bazinul Mării Negre“; Varna, Bulgaria, martie 2015 – „Artă şi Religie în Pontul Euxin“.

În ceea ce priveşte site-ul proiectului, acesta urmează să fie vizitat, de asemenea, de 50.000 de utilizatori de internet.

Cum s-a derulat proiectul până acum

 La începutul lunii iulie, la sediul Consiliului Judeţean Tulcea, a avut loc întâlnirea de început a celor şapte parteneri principali ai proiectului: Muzeul de Arheologie din Thessaloniki, Grecia; Muzeul de Istorie Regională Varna, Bulgaria; Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei, Chişinău, Republica  Moldova; Institutul de Arheologie al Crimeii din Simferopol – Ucraina; Muzeul de Arheologie Batumi, Georgia; Administraţia Specială a Provinciei Sinop,  Turcia.

Au fost organizate activităţile specifice din proiect, iar participanţii la această întâlnire au efectuat o vizită de studiu la muzeele din municipiul Tulcea şi la cetăţile Halmyris, Murighiol şi Proslavita, Nufăru.

La începutul lunii septembrie, în Sinop, Turcia a avut loc prima întâlnire a Consiliului Ştiinţific al acestui proiect.  Este vorba despre un organism alcătuit din reprezentanţi ai tuturor partenerilor (principali şi asociaţi) care va elabora materialele ştiinţifice în vederea creării produselor culturale.

S-a discutat, cu această ocazie, despre matricea posterelor pentru expoziţia itineratantă, au fost alese temele workshop-urilor ce vor debuta în luna martie 2014 la Tulcea şi s-a stabilit, în mare, atât tematica ce va fi cuprinsă în catalogul expoziţiei comune, cât şi subiectele ce vor fi abordate la tabăra de arheologie de la Ibida, Slava Rusă în iulie 2014.

Toate propunerile vor fi supuse aprobării  Consiliului Ştiinţific al acestui proiect la sedinţa din luna ianuarie din Thessaloniki, Grecia.

Proiectul se încheie în 2015

 Amintim faptul că este vorba despre un proiect co-finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat (ENPI) prin Programul Operaţional Comun „Bazinul Mării Negre 2007-2013”, în perioada 6 iunie 2013 – 5 iunie 2015, implementat de Consiliul Judeţean Tulcea.

Contractul a fost semnat pe data de 28 mai 2013, între Unitatea Administrativ – Teritorială Judeţul Tulcea, în calitate de Beneficiar şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritatea Comună de Management.

Prin acest proiect se doreşte crearea unei reţele de instituţii ştiinţifice, culturale şi cu funcţie administrativă care să promoveze, pe termen lung, schimbul de valori ştiinţifice şi culturale în Bazinul Marii Negre.

De asemenea, se doreşte promovarea, integrată şi solidară, a patrimoniului mobil şi imobil de epocă romană al regiunilor din bazinul Mării Negre, respectiv educarea publicului din zonă în direcţia cunoaşterii şi protejării patrimoniului şi monumentelor antice, a moştenirii comune romane.