Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Tabăra Naţională de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei”,  ediţia a II-a Tabăra Naţională de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei”,  ediţia a II-a
Ediţia a II-a a Taberei Naţionale de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei” a fost organizată în parteneriat de Societatea Ştiinţifică „Orion” Tulcea şi... Tabăra Naţională de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei”,  ediţia a II-a

tabEdiţia a II-a a Taberei Naţionale de Astronomie „Sub cerul astral al Deltei” a fost organizată în parteneriat de Societatea Ştiinţifică „Orion” Tulcea şi Asociaţia Astronomică „Sirius”-Club UNESCO în perioada 21-24 august 2017, la Sulina.

Tabăra a permis elevilor continuarea pregătirii în domeniul astronomiei prin desfăşurarea de activităţi observaționale şi o organizare plăcută a timpului lor liber. Cazarea a fost realizată şi la această ediţie la centrul DJST Sulina (Centrul de agrement pentru tineret). La această ediţie au participat un număr de 45 de elevi și cadre didactice, din Bârlad, Tulcea, Suceava și Craiova.

         În prima zi, după festivitatea de  deschidere a evenimentului, a fost prezentat regulamentul și programul taberei SCAD şi a fost lansat nr.37 al revistei „Paşi spre infinit”, al asociației AA Sirius. Acest lucru a fost realizat de domnul profesor Ioan Adam, deloc întâmplător, chiar în ziua eclipsei totale de Soare – 21 august 2017. Făcând un arc peste timp, reamintim că primul număr al revistei „Paşi spre infinit” a fost lansat cu ocazia eclipsei totale de Soare din 11 august 1999, în cadrul Taberei Internaţionale EuroEclipsa ’99 de la Târgovişte. Preşedintele Asociaţiei Astronomice „Sirius” a oferit tuturor participanţilor nr.37 al revistei şi a subliniat necesitatea dezvoltării colaborării cu alte centre importante din România care promovează performanţa în astronomie.

         În cea de-a doua zi a taberei, domnul profesor Niculae Aldea – Societatea Ştiinţifică „Orion”, a moderat activitatea „Cafeneaua științifică și tehnică”. Au fost prezentate cu această ocazie o serie de experimente științifice: fântâna lui Heron, electromagnetism aparte, electricitate neconvențională, doza buclucașă, balonul cu mesaj etc. Experimentul are un caracter accentuat aplicativ cu pondere deosebită în formarea deprinderilor practice ale elevilor având la bază intuiţia. Această activitate a evidenţiat faptul că pentru a cunoaşte mediul în care trăiesc şi fenomenele din jurul său, elevii trebuie să-şi schimbe statutul din spectator, în actor al activităţii ştiinţifice.

           Cerul senin a permis realizarea a două nopţi de observaţii în cadrul WORKSHOP-urilor: Descrierea instrumentelor de observații astronomice și modul de realizare a observațiilor, cu sau fără instrument; Montarea și punerea în stație a instrumentelor de observații; Constelațiile cerului boreal; Observaţii la meteori; Observaţii la stele duble şi triple; Observarea obiectelor Deep Sky. Instrumentele de observație au fost puse la dispoziție de către Societatea Ştiinţifică Orion”.

        În ultima zi a taberei, în cadrul Workshop-ului „Observații la Soare” s-au realizat următoarele măsurători: Determinarea latitudinii şi longitudinii locului de observaţii – Măsurători pe plaja Sulina cu gnomonul; Observaţii la petele solare. Determinarea numărului Wolf; Determinarea diametrului Soarelui. Workshop-urile au fost coordonate de căpitan Eugen Filipescu, domnul profesor Niculae Dobrescu-SS Orion şi domnul profesor Ioan Adam-AA Sirius.

        Alte activităţi din programul taberei au fost: vizitarea unele obiective turistice din localitatea Sulina, excursie în Delta Dunării, jocuri sportive pe plajă.                                                       

La finalul Taberei SCAD au fost oferite participanţilor diplome de excelenţă care evidenţiază performanţele realizate în cadrul Workshop-urilor propuse la această ediţie. Dintre participanţii Societății Științifice Orion amintim pe: Felix Zimbilschi și Sebastian Militaru-Col. Dobr. Spiru Haret Tulcea, Marian Brașoveanu – Col. Agr. Nicolae Cornățeanu Tulcea, Cosmin Ciumacencu- Col. Ec. Delta Dunării Tulcea, Dragoș Filipescu – Lic. Teor. Grigore Moisil Tulcea.

        Mulţumim şi cu această ocazie partenerului acestui proiect, prof. Ioan Adam, pentru susţinerea acestei manifestări care contribuie la îmbunătăţirea pregătirii elevilor. Participanţii şi-au manifestat dorinţa de creştere a perioadei taberei, şi, pe această cale, dezvoltarea programului observaţional şi de pregătire în vederea participării la concursurile și olimpiadele specifice.

 Preşedinte SS Orion, prof. Niculae Dobrescu