Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

VOT PENTRU ÎNFIINȚAREA CENTRELOR MEDICALE DE PERMANENȚĂ ÎN ZONE IZOLATE PRECUM DELTA DUNĂRII! VOT PENTRU ÎNFIINȚAREA CENTRELOR MEDICALE DE PERMANENȚĂ ÎN ZONE IZOLATE PRECUM DELTA DUNĂRII!
Deputatul tulcean Anișoara Radu Camera anunță că în Deputaților s-a votat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.61/2018 pentru modificarea... VOT PENTRU ÎNFIINȚAREA CENTRELOR MEDICALE DE PERMANENȚĂ ÎN ZONE IZOLATE PRECUM DELTA DUNĂRII!

Anișoara Radu, deputat PSD Tulcea

Deputatul tulcean Anișoara Radu Camera anunță că în Deputaților s-a votat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.61/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.

“Se creează astfel cadrul legal pentru înființarea centrelor de permanenţă în zone izolate sau greu accesibile cum este Delta Dunării dar și alte zone din țară, ori în localităţi din mediul urban sau rural în care direcţiile de sănătate publică, respectiv direcţiile medicale din ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, consideră că este necesară asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare. Decizia de a înfiinţa aceste centre de permanență a fost luată pentru a asigura accesul pacienților la servicii de asistență medicală primară indiferent de oră și de zonă, în special în mediul rural” a declarat deputatul social democrat Radu Anișoara.

Descrierea situației actuale

Conform prevederilor Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, cu modificările și completările ulterioare, centrele de permanență sunt forme de organizare a activității medicale în sistemul sanitar, fixe sau mobile, fără personalitate juridică, care funcționează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit și prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condițiile prevăzute de lege și care asigură continuitatea asistenței medicale primare.
Pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare, cabinetele de medicină de familie pot angaja medici de medicină generală și asistenți medicali care au autorizată exercitarea profesiei în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în limita fondurilor contractate cu casele de asigurări de sănătate cu această destinație.
Centrele de permanență se organizează în zone izolate sau greu accesibile ori în localități din mediul urban sau rural în care direcțiile de sănătate publică, respectiv direcțiile medicale din ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie, consideră că este necesară asigurarea continuității asistenței medicale primare.
Finanțarea asigurării continuității serviciilor în asistența medicală primară se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.
Din datele transmise de casele de asigurări de sănătate, în prezent, un număr de 352 de centre de permanență se află în relație contractuală cu acestea și de asemenea, un număr de 27 de centre de permanență au primit aviz de înființare din partea Ministerului Sănătății și și-au exprimat intenția de a intra în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Schimbări preconizate

Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se pot aloca sume pentru suplimentarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2018 pentru finanțarea asigurării continuității serviciilor în asistență medicală primară.
Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății pe anul 2018 sub Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018, atât la credite de angajament cu suma de 25.095 mii lei, cât și la credite bugetare cu suma de 25.095 mii lei, la capitolul 66.01 „Sănătate”, titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice”, articolul 51.01 „Transferuri curente”, alineatul 51.01.11 „Transferuri din bugetul de stat către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate”, pentru asigurarea continuității acordării asistenței medicale primare prin centrele de permanență și decontării acesteia, care se asigură potrivit legii de la bugetul de stat.
Se autorizează Ministerul Finanțelor Publice să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura cheltuielilor bugetului de stat și în volumul și structura bugetului Ministerului Sănătății, în vederea majorării acestuia cu sumele alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Se autorizează Ministerul Finanțelor Publice să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în volumul și structura veniturilor și cheltuielilor bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2018, în vederea majorării cu sumele alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, la partea de venituri poziția Sume alocate din bugetul de stat, altele decât cele de echilibrare, prin bugetul Ministerului Sănătății, la partea de cheltuieli Capitolul 66.05 Sănătate Bunuri și servicii, atât la credite bugetare cât și la credite de angajament.